BiH
0

Šimatović: Piramida Sunca djelo ljudskih ruku

FENA
Konferenciju za medije i javnost koju je danas organizirala Fondacija "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" a u povodu otvaranja nove sezone istraživanja lokaliteta Bosanske doline piramida, obilježila su izlaganja dr. Ivana Šimatovića, dr. Murisa Osmanagića te izlaganje dr. Sulejmana Redžića.

Govoreći o geometriji piramide Sunca, dr. Šimatović je istakao da preliminarni rezultati mjerenja i izračunavanja baze, uglova i stranica piramide, upućuju na činjenicu da ovo uzvišenje u Visokom nije prirodno.

"Geometrija piramide Sunca potvrđuje hipotezu da je ovdje riječ o djelu ljudskih ruku. Sama osnovica piramide je građena, odnosno, ona u sebi utjelovljuje korijen iz dva i korijen iz tri koji se ponavljaju i u sinusima i kosinusima uglova piramide što je slučaj i s Keopsovom piramidom", objasnio je Šimatović nazivajući piramidu Sunca objektom čudesnih matematičkih svojstava.

Rezultati stručnjaka njemačke firme LGA koji su u toku zimskih mjeseci najsavremenijom geo-radarskom opremom snimili nekoliko lokacija u Dolini piramida su, prema riječima dr. Murisa Osmanagića i više nego afirmativni.

"Snimljen je i lociran veliki broj anomalija na lokalitetu piramida Sunca i Mjeseca te na lokalitetu Toprakalije i Gornje Vratnice. Zahvaljujući visokoj tehnologiji koju smo primijenili na ovim lokalitetima, sada znamo gdje ćemo raditi kako bismo došli do podzemnih prostorija, prolaza i tunela koji nedvojbeno postoje unutar ovih objekata", kazao je Osmanagić.

Prisutnima se obratio i dr. Sulejman Redžić s Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu koji je potvrdio da se vegetacija na piramidi Sunca, razlikuje od okolne te da odgovara toplijim krajevima.

"Pokušaj da se lokalitet piramide Sunca pošumi crnim borom je propao jer se on nije mogao održati na površini. Nakon izvjesnog vremena a usljed nemogućnosti penetriranja korijena kroz ploče kojima je prekrivena piramida, borovi bi umirali", kazao je Redžić te objasnio da borovi, kroz prirodno stijenje i kamenje, mogu vrlo lako proći i pustiti korijenje.

Sve ovo, kazao je on, potvrđuje hipotezu o vještački građenim objektima u Dolini piramida.

"Ovaj multidisciplinarni projekt je važan ne samo u bosanskohercegovačkim već i u svjetskim okvirima. Suludo je zabranjivati bilo kome pravo na istraživanje i pravo na spoznaju pogotovo ako ima toliko stvari koje upućuju da je Fondacija na pravom putu", kazao je Redžić.

Podršku projektima Fondacije, je uime Federalnog ministarstva prostornog uređenja dala i pomoćnica ministra Mahira Filipović-Ikić.