Sarajevo
0

Šiljegović - parlamentarni vojni povjerenik

SRNA
Polaganjem svečane zakletve na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, počeo je mandat prvom parlamentarnom vojnom povjereniku BiH Bošku Šiljegoviću.

Šiljegović je položio zakletvu na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma BiH.

Zakonom je predviđeno da prilikom obavljanja poslova iz svoje nadležnosti, vojni povjerenik sarađuje sa Ministarstvom odbrane, Generalnim inspektoratom, Oružanim snagama i Institucijom ombudsmana za ljudska prava BiH, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH. 

U provođenju parlamentarne kontrole rada i drugih pitanja u oblasti zaštite ljudskih prava i sloboda vojnih lica i kadeta u Oružanim snagama i Ministarstvu odbrane BiH, vojni povjerenik je nadležan za istraživanje specifičnih pitanja po uputstvu Parlamentarne skupštine i Zajedničke komisije za odbranu i  bezbjednost  BiH. 
		
Vojni povjerenik može, bez prethodne najave,  posjetiti jedinice i komande Oružanih snaga BiH i organizacione jedinice Ministarstva odbrane BiH. 
		
Vojni povjerenik prisustvuje sjednicama Parlamentarne skupštine BiH ili Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH, može zahtjevati izvještaje od ministra odbrane BiH i da mu, u slučaju provođenja disciplinskog postupka, bude omogućen pristup potrebnoj evidenciji, navodi se u saopštenju. 

Svaki pripadnik Oružanih snaga BiH ima pravo neposredno kontaktirati s vojnim povjerenikom, bez  posredovanja zvaničnih službi.  
Vojni povjerenik podnosi Parlamentarnoj skupštini BiH godišnji izvještaj o radu, a može u bilo kojem trenutku, dostaviti pojedinačni izvještaj ovoj najvišoj zakonodavnoj instituciji u BiH, kao i Zajedničkoj komisiji za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH.
		
Predviđeno je da vojni povjerenik radi na profesionalnim osnovama, ne zastupajući, ne štiteći, niti podrivajući interese bilo koje političke stranke, registrovane organizacije ili udruženja, ili bilo kog naroda u BiH. Mandat prvog vojnog povjerenika će trajati do 30. juna 2012. godine.

Šiljegović je bio predsjedavajući Zajedničke komisije za odbrambenu i bezbjednosnu politiku parlamenta BiH u mandatnom periodu od 2002. do 2006. godine.