BiH
0

Siljadžić primio delegacije Republike Turske

Sarajevo-x.com
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić primio je danas delegaciju Ministarstva odbrane Republike Turske, koju je predvodio podsekretar Ministarstva odbrane i ministar nacionalne sigurnosti Turske gospodin Murad Bayar.

Sastanku su prisustvovali i ministar energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Vahid Hećo i direktor UNIS Group Jusuf Piralić.

Povod za razgovor bio je potpisivanje Memoranduma o razumijevanju, kojim se uspostavlja saradnja u oblasti namjenske industrije između firmi MKE (Makina ve Kimya Endustrisi Kurumu General Directorate) iz Turske i UNIS Group iz BiH. Tom prilikom je rečeno da Bosna i Hercegovina ima velike kapacitete i znanje u ovoj oblasti, te da se, pored izvoza u Tursku, može nastupiti i na tržištima drugih zemalja. Istaknuto je kako bi tehnološkim unapređenjem postojećih kapaciteta konkurentnost bh. proizvoda u ovoj oblasti porasla.

Silajdžić je izrazio posebno zadovoljstvo što je Memorandumom predviđeno unapređenje ulaganja u istraživanje i razvoj, koji su, kako je rekao, pretpostavka za dugotrajan opstanak na tržištu.