New york
0

Silajdžićevo obraćanje Generalnoj skupštini UN-a

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić obratit će se u utorak u 15:00 sati po lokalnom vremenu, odnosno u 21:00 sati po našem vremenu, na 63. sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u sklopu Generalne debate, saopšteno je iz Silajdžićevog kabineta.

Predsjedavajući Silajdžić će se fokusirati na neophodnost doslijedne primjene Daytonskog sporazuma, sistematično i konzistetno kršenje tog sporazuma, te na međunarodno-pravne obaveze koje se tiču situacije u našoj zemlji.

Između ostalog, Silajdžić će poručiti prisutnim zvaničnicima da ''onima koji nastoje da legitimiziraju sistematska kršenja Dejtonskog sporazuma, svi mi moramo reći: Ne zavaravajte se, genocid neće biti nagrađen''.

Dejtonski mirovni sporazum iz 1995. godine je zaustavio agresiju i genocid, te donio mir. Ovo su bile njegova najveća dostignuća i njihova vrijednost ne može biti zanemarena.

''Dayton, međutim, je također imao namjeru da poništi rezultate genocida i etničkog čišćeja. Imao je sve neophodne elemente da to uradi'', naglasit će predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Namjera Daytona nikada nije bila održavanje etničkog aparthaida u BiH. Nije implementacija Daytona, već kršenje njegovih suštinskih principa, koji su doveli do ovog rezultata. Bila bi teška greška priznati ovaj rezultat kao zakonit i legitiman.

Odgovornost UN-a je da to popravi. Isto kao što nismo trebali biti prisiljeni da krijumčarimo oružje kako bi se odbranili, ne bi smjeli biti prisiljeni da krijumčarimo osnovna ljudska prava, pravdu i demokratiju u BiH, naglasit će u utorak navečer Silajdžić u svom govoru.

On će također poručiti da poruka koja treba biti odaslana svim potencijalnim počiniocima zločina u ime uvrnute ideologije mora biti kristalno jasna.''Nemojte čak ni razmišljati o tome, vaš teror se neće isplatiti'', naglasit će obraćanju Silajdžić.

Nagrađivanje genocida bi moglo poslati opasnu poruku širom svijeta, te bi sigurno ugrozilo šanse za stalni mir i stabilnost u BiH i cijeloj regiji. Potraživači pravde nisu neprijatelji mira. Oni su zaštitnici mira.

''Mi nismo zaboravili pomoć koju smo dobili od mnogih zemalja predstavljenih ovdje danas. Veliki broj vaših vojnika, diplomata, humanitarnih radnika i novinara su umrli u BiH, dok su radili da zaustave agresiju, donesu mir, smanje muke, ili da osiguraju da ostatak svijeta zna o njima. Za ovo im još jednom zahvaljujemo i ponavljamo simpatije prema njihovim porodicama. Još veći broj zemalja su nam pomogle u obnovi našeg društva nakon agresije, pa i njima iskazujemo našu iskrenu zahvalnost u ovom pogledu, te se nadamo da možemo raditi skupa kako bi osigurali trajan mir i stabilnost u mojoj zemlji'', podsjetit će predsjedavajući Silajdžić u obraćanju Generalnoj skupštini UN-a u sklopu Generalne debate.

Pored obraćanja na Generalnoj skupštini UN-a, predsjedavajući Predsjedništva BiH će održati i niz bilateralnih sastanaka sa šefovima država i vlada drugih zemalja, na kojim će se fokusirati na kandidaturu BiH za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a, te će prisustvovati sastanku o Globalnoj inicijativi u organizaciji bivšeg Predsjednika SAD Billa Clintona.

Za srijedu je predviđen nastavak niza bilateralnih i drugih susreta, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.