BiH
0

Silajdžićevi bilateralni susreti u New Yorku

FENA
Drugog dana posjete New Yorku, pored obraćanja Generalnoj skupštini UN-a, predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić održao je niz bilateralnih sastanaka, saopćeno je iz bh. Predsjedništva.

Silajdžić se sastao s predsjednicima Islamske Republike Iran, Palestine i Republike Portugal te šeikom Države Katar.

Tokom susreta sa predsjednikom Islamske Republike Iran Mahmoudom Ahmadinejadom predsjedavajući Silajdžić se zahvalio na pomoći Irana Bosni i Hercegovini, u, kako je rekao, teškim vremenima za našu zemlju.

On je kazao da je sada situacija u Bosni i Hercegovini dobra te da je cilj BiH priključenje EU i NATO-u.

Naglasio je da BiH želi biti aktivan član međunarodne zajednice.

Bilo je riječi i o unaprijeđenju odnosa između dvije zemlje a predsjednik Ahmadinejad je uputio poziv predsjedavajućem Silajdžiću da Predsjedništvo BiH dođe u zvaničnu posjetu Iranu.

Predsjedavajući Silajdžić sastao se i sa predsjednikom Palestine Mahmudom Abazom.

Razgovarano je o situaciji u BiH i Palestini a najviše riječi bilo je o poštivanju ljudskih prava i demokratiji.

Na sastanku je rečeno da su Bosna i Hercegovina i Palestina multikulturalna društva koja dijele neka zajednička iskustva te je istaknuto da je pravda važna za postizanje mira i sigurnosti.

Tokom susreta sa šeikom Države Katar Hamadom bin Khalifa Al Thanijem, predsjedavajući Silajdžić je izrazio zahvalnost za podršku Katara našoj zemlji.

On je kazao da BiH ima vodene resurse za proizvodnju električne energije koji nisu dovoljno iskorišteni te iskazao potrebu i važnost investiranja u Bosnu i Hercegovinu.

Katarski šeik je rekao da je situacija u Bosni i Hercegovini puno bolja nego prije te izrazio spremnost da se razmotre mogućnosti investiranja u našu zemlju.

Predsjedavajući Silajdžić sastao se i sa predsjednikom Republike Portugal Anibalom Antoniom Cavaco Silvom, koji je kazao da Portugal od početka podržava Bosnu i Hercegovinu na putu ka Evropskoj uniji.

Istaknuto je da BiH treba biti dio Evrope jer je to bolja budućnost za njene građane.

Naglašena je važnost implementacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te reformskih procesa i regionalne saradnje.

Bilo je riječi i o kandidaturi BiH za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a 2010./2011.-te o kandidaturi Portugala za članicu Vijeća sigurnosti 2011./2012.

Na sastanku je rečeno i da će dvije zemlje raditi na unaprijeđenju bilateralnih i multilateralnih odnosa, posebno u oblasti kulture.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić prisustvovao je i prijemu koji je, za predsjednike država koje imaju svoje mirovne trupe u Iraku, organizirao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država George Bush i prijemu koji je za šefove država koji prisustvuju Generalnoj Skupštini UN-a organizirao generalni sekretar UN-a Ban ki Moon, stoji u saopćenju.