BiH
0

Silajdžićev kabinet oštro osudio dopis glasnogovornika OHR-a Milišića

FENA
Oleg Milišić
Oleg Milišić
Kabinet člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića oštro je danas osudio dopis glasnogovornika OHR-a Olega Milišića čiji su dijelovi danas objavljeni, a u kojem se navodi da se "u Dejtonskom mirovnom sporazumu ne pominje vlasništvo nad državnom imovinom".

Iz Silajdžićevog kabineta navode da je Sud BiH još u oktobru 2008. presudio da iz člana 1. Ustava BiH "proizilazi da je pravni sljednik SRBiH, Republika Bosna i Hercegovina koja nastavlja svoje pravno postojanje prema međunarodnom pravu kao Država Bosna i Hercegovina", te da se stoga imovina "na kojoj je pravo raspolaganja imala bivša SRBiH smatra vlasništvom Bosne i Hercegovine".

Iz toga također proizlazi, navodi se u saopćenju, da je entitet Federacija BiH ušavši u posjed takve imovine "povrijedila integritet i pravni kontinuitet imovine Bosne i Hercegovine kao pravnog sljednika RBiH".

Ističe se da je ta presuda ponukala bivšeg visokog predstavnika Miroslava Lajčaka da uputi pismo Nikoli Špiriću 12. decembra prošle godine. Lajčak je tada istakao da, iako Prudski sporazum koristi pristup odozdo prema gore utvrđujući da entiteti, Distrikt Brčko i niži nivoi vlasti posjeduju svu imovinu koja državi nije potrebna za vršenje njenih nadležnosti, nedavna presuda Suda BiH sugeriše suprotan pristup.

Lajčak je pismo zaključio konstatacijom da "presuda indicira da BiH posjeduje većinu državne imovine kao pravni sljedbenik RBiH”.

Dalje se navodi da je u autorskom tekstu od 30. augusta ove godine, prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian istaknuo da "državna imovina predstavlja dio pravnog naslijeđa prenesenog sa SRBiH na RBiH, te na Bosnu i Hercegovinu".

U saopćenju se dodaje da je Gregorian potom naglasio da je to “u skladu sa članom 1. Ustava BiH, odnosno s Aneksom 4. Dejtonskog mirovnog sporazuma,” te da je dovođenje u pitanje pravnog naslijeđa iz člana 1. Ustava BiH slično dovođenju u pitanje činjenice da je BiH država koja se sastoji od dva entiteta.”

"Dopis Milišića stoga jasno i ciljano osporava ne samo pravosnažnu presudu Suda BiH već i ranije zvanične stavove OHR-a koji su zasnovani na toj presudi. Međutim, iako su pravosnažne presude najviših sudskih instanci nekada neugodne za one koji pokušavaju ostvariti nelegitimne političke ciljeve, one se moraju poštovati i provoditi. Ovo bi posebno trebalo biti jasno Vijeću za implementaciju mira koje je identifikovalo "učvršćivanje vladavine prava" kao jedan od uvjeta za gašenje OHR-a", zaključuje se u saopćenju Silajdžićevog kabineta.