BiH
0

Silajdžić: Zabrinjavajuće je da su radikalne snage dobile najveću podršku građana Srbije

FENA
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić smatra da je bez obzira ko na kraju formira novu srbijansku vladu izuzetno zabrinjavajuće da su radikalne snage dobile najveću podršku građana Srbije.

Štaviše, te snage su čak povećale svoju zastupljenost u odnosu na prethodne izbore, navedeno je u saopćenju iz Silajdžićevog kabineta. Istovremeno, istaknuto je kako ovi rezultati pokazuju da "međunarodna zajednica i dalje mora igrati vrlo važnu ulogu u demokratizaciji čitavog regiona, ali da isto tako mora preispitati svoj odnos prema nacionalističkom naslijeđu u Srbiji koji očito ne jenjava".

Ovim izborima se, smatra Silajdžić, direktno postavlja pitanje da li je status quo pravi pristup rješavanju problema u regionu od međunarodne zajednice. Princip linije manjeg otpora se mora, navedeno je u saopćenju, zamijeniti odlučnijim pristupom kako bi se konačno otklonila opasnost po cijeli region od ponovne manifestacije nacionalističkih vizija, koje su dominirale u predizbomoj kampanji u Srbiji.

Samo takav pristup može povesti čitav region ka punoj stabilizaciji i euroatlantskim integracijama, koje su najjači garant za prosperitet čitave jugoistočne Evrope. Ostaje da se vidi da li će nova srbijanska vlada napustiti princip mješanja u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine, što direktno krši međunarodno-pravnu zabranu narušavanja političke nezavisnosti jedne države, ili će pak zauzeti istinski demokratski kurs u odnosu sa svojim susjedima, saopćeno je iz kabineta Harisa Silajdžića, člana Predsjedništva BiH.