BiH
0

Silajdžić: Velika pobjeda BiH u Bruxellesu

FENA
Prva, trosatna runda konsultacija o “trenutnoj političkoj situaciji u zemji i neophodnim koracima u cilju potpisivaja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju” (SSP), koja je završena u srijedu kasno uvečer, okončana je još jednom otvorenom ponudom BiH da najkasnije u aprilu potpiše taj sporazum.

“Imajući u vidu da BiH doista želimo vidjeti što prije u Evropskoj uniji, aprilski rok je po našoj procjeni vrlo realan, uprkos izvjesnim političkim razlikama oko predloženog paketa zakona koji su trenutno u parlamentarnoj proceduri”, izjavio je evopski povjerenik za poširenje Olli Rehn.

Potvrdio je da će se uporedo s pripremama za potpisivanje SSP-a intenzivno razgovarati i o liberalizaciji viznog režima “imajući u vidu da ovo pitanje predstavlja jedan od velikih problema za bh. građane”.

“Drago mi je da smo u Bruxellesu ponovo mogli čuti da je pred BiH nesporna evropska perspektiva. Drago mi je također da je ovdje još jednom potvrđen i integritet i suverenitet BiH, a jednoglasno odbačena retorika koja to pokušava osporiti. Ovo je naša velika pobjeda nakon dosta poraza koje smo imali zahvaljujući režimu u Beogradu. Sada i Srbija ima priliku promijeniti svoju ukupnu politiku i da zajedno idemo ka Evropi”, izjavio je član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

On je izrazio zadovoljstvo što se mogao uvjeriti da su u Bruxellesu “svi spremni za još jedan veliki korak” i izrazaio uvjerenje da će “vlasti u zemlji odgovoriti takvom zadatku, te da će BiH najkasnije u aprilu imati svoj SSP s EU-om”.

Nebojša Radmanović, drugi član Predsjedništva BiH, izrazio zadovoljstvo što je Evropska komisija “uočila” najnovija reformska nastojanja u zemlji.

“Lično sam očekivao da će se SSP s Unijom dogoditi već u martu, jer očekujemo da ćemo posljednji paket uslova koji su pred nama uspjeti ispuniti u toku nekoliko narednih dana, ali ni april nije daleko”, rekao je Radmanović.

Osvrćući se na posljednje dvodnevno zasjedanje Upravnog odbora Vijeća za provdbu mira u Bruxellesu, Radmanović je rekao da se iz zaključaka PIC-a nedvosmisleno prepoznaje da Ured visokog predstavnika ostaje u BiH i poslije potpisivanja SSP-a - praktično neoganičeno, "što je za mene lično razaočaravujuće, jer dok naša zemlja pravi krupne korake ka demokratskoj Evropi, kod nas će iznad demokratske vlasti postojati neka druga vlast koja može nastaviti da radi iznad demokratskih uslova, ali o tome će ovih dana biti još dosta riječi”, najavio je Radmanović.

Predsjedavajući Vijeća ministarskog BiH Nikola Špirić izrazio je zadovoljstvo što je Evropska komisija prepoznala najnoviji doprinos njegovog kabineta procesu evropeizacije BiH, te izrazio uvjerenje da će “oba doma Parlamentarne skupštine narednih dana biti na visini zadatka i da će u drugom čitanju usvojiti zakone kojima se obezbjeđuje provedba Mostarske deklaracije o reformi policije”.

Povjerenik Olli Rehn s najbližim saradnicima nastavit će danas razgovore s najvišim bh. zvaničnicima i liderima šest političkih stranaka koji su započeti u srijedu uvečer.