BiH
0

Silajdžić uručio međunarodnu nagradu za mir Mohamedu el Baradeiu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed El Baradei primio je danas u Mostaru međunarodnu nagradu za mir koju dodjeljuje mostarski Centar za mir i multietničku suradnju.

Nagradu je Mohamedu El Baradeiju uručio predsjedavajući Predsjedništva BiH i počasni član Centra za mir Haris Silajdžić.

Primajući nagradu za mir Mohamed El Baradei kazao je kako nagrada ujedno predstavlja priznanje Međunarodnoj agenciji za nuklearnu energiju za doprinos u uspostavljanju međunarodnog mira na način da osigurava da se nuklearna energija koristi isključivo u mirnodopske svrhe te za dobro cijeloga čovječanstva.

"Mir se pokazao bolno lukavim i neuhvatljivim kroz ljudsku povijest, a BiH nosi još ožiljke od nedavnog rata koji je sa sobom ostavio tragične posljedice...Mir je proces koji zahtjeva strastven angažman čitavoga društva vođenog inspirirajućim organizacijama poput Centra za mir", kazao je uz ostalo El Baradei.

Dobitnika nagrade za mir citirao je i predsjedavajući Silajdžić kazavši da je "BiH model za cijeli svijet u uvjetima globalizacije te da svi moramo dijeliti naše čovječanstvo".

El Baradei je u svojoj karijeri bio diplomata, međunarodni državni službenik i učenjak. Stekao je posebno bogatstvo u oblasti međunarodnoga mira i sigurnosti i međunarodnog razvoja.

Mohamed El Baradei i IAEA su u listopadu 2005. godine dobili Nobelovu nagradu za mir zbog njihovih ideala i napora uloženih u sprečavanju uporabe nuklearne energije u vojne i ratne svrhe, kao i osiguranja da se nuklearna energija koja se koristi u mirnodopske svrhe zaista koristi na najsigurniji mogući način.

Prvi laureat ove nagrade bio je bivši češki predsjednik Vaclav Havel, a nagradu su još dobili i bivši austrijski ministar vanjskih poslova Alojz Mock te nekadašnji južnoafrički predsjednik i dugogodišnji borac protiv apartheida Nelson Mandela.

Centar za mir i multietničku suradnju Mostar osnovao je 2004. godine nagradu koja se dodjeljuje za doprinos zbližavanju civilizacija i kultura.

Svečanosti dodjele nagrade za mir nazočili su visoki gosti i uzvanici države BiH, Hercegovačko-neretvanske županije i grada Mostara