BiH
0

Silajdžić uputio pismo predsjedniku Abbasu

FENA
Član Predsjedništva BiH Haris Siljadžić uputio je pismo predsjedniku Palestinske nacionalne samouprave Mahmoudu Abbasu u kojem kaže da s velikom dozom brige i tuge prati eskalaciju vojnih dejstava na području Gaze, pogotovo u svjetlu sve težeg uticaja na civilno stanovništvo, uključujući žene i djecu.

"S obzirom da sam živio kroz opsadu Sarajeva, posve mi je jasno šta civili trenutno preživljavaju. S hiljadama mrtvih i ranjenih, ova kriza je prerasla u humanitarnu katastrofu", napisao je Silajdžić.

Bosna i Hercegovina, navedeno je u pismu, radi sve što može u ovim uvjetima.

"Predsjedništvo BiH je pozvalo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija da preduzme hitne mjere neophodne za očuvanje međunarodnog mira i sigurnosti. Razočarani smo činjenicom da se rezolucija Vijeća sigurnosti od 8. januara, koja poziva na trenutan prekid vatre i nesmetanu distribuciju humanitarne pomoći, nastavlja kršiti.

BiH je također poslala pomoć za civilno stanovništvo i naša relevantna tijela su preduzela mjere za tretman određenog broja civila u našim bolnicama", navedeno je.

Silajdžić je informirao Abbasa da su i građani BiH uključeni u prikupljanje pomoći i slanje dobrovoljnih humanitarnih doprinosa, kako monetarnih tako i u neophodnom materijalu civilnom stanovništvu u Gazi.

"Nadam se, predsjedniče, da ćete naći snagu da ustrajete u trenutnim uvjetima te da će vojna dejstva uskoro prestati. Mi smo opredjeljeni da ostanemo angažovani i s našim pozivima za hitno mirno rješenje i pomažući civilne žrtve", stoji u pismu koje je potpsao član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.