{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Silajdžić: Ugovor sa Hrvatskom o dvojnom državljanstvu destruktivan po vitalne interese FBiH

S
28.2.2008. u 17:51
0
0
Silajdžić: Ugovor sa Hrvatskom o dvojnom državljanstvu destruktivan po vitalne interese FBiH
0
Silajdžić: Ugovor sa Hrvatskom o dvojnom državljanstvu destruktivan po vitalne interese FBiH
Član Predsjedništva BiH, Haris Silajdžić, pozdravlja odluku bošnjačkih delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH da podrže njegov proglas da je bilateralni ugovor sa Republikom Hrvatskom o dvojnom državljanstvu destruktivan po vitalne interese Federacije.
Ovim potezom zaustavlja se praksa bilateralnih ugovora, te se mora pristupiti što hitnijem stavljanju Člana 17 Zakona o državljanstvu BiH van snage.

Na sjednici Predsjedništva BiH od 19. februara 2008. godine, dr. Silajdžić je glasao protiv ratifikacije ovog ugovora, te je u skladu sa Ustavom BiH odluku o toj ratifikaciji za koju su glasala druga dva člana Predsjedništva proglasio destruktivnom po vitalne interese Federacije. Taj proglas je danas podržalo svih petnaest prisutnih delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, znatno više od neophodne dvotrećinske većine. Sukladno ovim potezima, ugovor sa Hrvatskom neće stupiti na snagu.

S obzirom na ovu činjenicu, Bosna i Hercegovina nema ugovor o dvojnom državljanstvu sa bilo kojom od susjednih zemalja jer je ugovor sa Srbijom i Crnom Gorom prestao biti na snazi nakon raspada te državne zajednice. Praksa bilateralnih ugovora je univerzalno osuđena kao diskriminirajući i neefikasan pristup problemu dvojnog državljanstva, te je rješenju tog problema neophodno pristupiti na cjelovit način, u interesu svih BiH državljana svih nacionalnosti, kroz izmjenu člana 17 Zakona o državljanstvu.

Današnji potez ni u kom smislu ne može biti protumačen kao uperen protiv hrvatskog naroda jer će izmjena Člana 17 rješiti problem svih BiH državljana, uključujući i one sa hrvatskim državljanstvom. Šta više, bilateralni ugovor sa Hrvatskom ne rješava problem hiljada BiH državljana hrvatske nacionalnosti koji se nalaze u trećim zemljama, poput Kanade, Australije, Argentine i SAD-a.

Silajdžić stoga poziva sve relevantne domaće, ali i međunarodne, faktore da udvostruče napore ka stavljanju člana 17 van snage, kako bi se konačno otklonio diskriminirajući i nadasve nehuman odnos prema pitanju dvojnog državljanstva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: