BiH
0

Silajdžić u zvaničnoj posjeti Libiji

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić doputovao je u nedjelju u zvaničnu posjetu Velikoj Socijalističkoj Narodnoj Libijskoj Arapskoj Džamahiriji.

Na aerodromu u glavnom gradu Libije Tripoliju Silajdžić je dočekan uz najviše državne počasti i počasnu gardu a zatim se odvezao na sastanak s predsjednikom Libije Moamerom al-Gadafijem, te mu je u liderovom šatoru ukazana posebna čast, koja se ukazuje velikim prijateljima Libije i libijskog naroda.

U razgovoru koji je trajao više od sat vremena predsjedavajući Silajdžić se zahvalio predsjedniku Gadafiju na pomoći koju su Libija i libijski narod pružili BiH.

Silajdžić je tokom susreta upoznao libijskog predsjednika sa situacijom u BiH i regiji te istaknuo da naša zemlja napreduje na putu ka Evropskoj uniji.

Predsjednik Gadafi je kazao je današnja posjeta od izuzetnog značaja i dodao da je riječ o kamenu-temeljcu za bolju saradnju između dvije države.

On je istaknuo da Libija podržava ulazak BiH u Evropsku uniju te kako je dobro za nju da bude članica Unije. Prema njegovim riječima, Libija je jedan od osnivača Mediteranske unije i aktivno učestvuje u tome projektu, te je dodao da od BiH očekuje podršku, jer je ona mediteranska zemlja.

Tokom susreta razgovarano je i o mogućnostima ekonomske saradnje te o potencijalnim ulaganjima libijskih investitora u BiH i otvaranju poslova za bh. firme u Libiji.

Za večeras je planiran sastanak s libijskim premijerom dr. El-Baghdadijem el-Mahmudijem, kojem će uz dr. Harisa Silajdžića prisustvovati i delegacija bh. privrednika. Glavna tema sastanka je mogućnost ekonomske saradnje između BiH i Libije.

Sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH dr. Harisom Silajdžićem je delegacija privrednika koju čine direktori preduzeća MIMS, Bosnalijek, Energoinvest, Promo Donji Vakuf, DITA Tuzla, Integral Inženjering, ENGO Bihać, Bosna ADS, Širbegović grupa, Giprom Tuzla, OKI Sarajevo i Tehnograd Company Tuzla.

Za ponedjeljak je planirano polaganje vijenca na spomen-ploču šehidima (bitka El-Hani) i na kabur Ebu Minyara el-Quadafija, posjeta rezidenciji lidera Moamera al-Gadafija, koja je uništena tokom američkog bombardovanja, posjeta Centru za istraživanje zelene knjige te posjeta JAFARA – MIMS-u prvoj bosanskohercegovačko-libijskoj investiciji u Libiji, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.