{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Silajdžić: U vezi s pitanjem priznavanja Kosova nećemo žuriti

F
FENA
18.2.2008. u 15:06
0
0
Silajdžić: U vezi s pitanjem priznavanja Kosova nećemo žuriti
0
Silajdžić: U vezi s pitanjem priznavanja Kosova nećemo žuriti
O stavu Bosne i Hercegovine u vezi s pitanjem priznavanja nezavisnosti Kosova bit će riječi kad za to dođe vrijeme.
"Nećemo žuriti, kad dođe vrijeme, o tome ćemo razgovarati. Tu naš glas i nije posebno bitan", izjavio je danas u Sarajevu predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) Haris Silajdžić koji obavlja i dužnost jednog od članova Predsjedništva BiH.

U pogledu sigurnosti, Silajdžić smatra da novonastala kosovska situacija ne bi trebalo da ima efekte na BiH.

"Nema paralele između BiH i Kosova. BiH je međunarodno priznata činjenica, a Kosovo je izvan BiH", izjavio je. Tim riječima je, odgovarajući na novinarska pitanja, prokomentirao i poruke premijera Republike Srpske (RS) Milorada Dodika te dovođenje kosovske nezavisnosti i u kontekst mogućnosti otcjepljenja RS-a od BiH.

U novonastaloj etapi u regionu Silajdžić očekuje bolje odnose BiH sa susjedima. Apostrofirajući u tom kontekstu posebno odnose sa Srbijom, kazao je da ta zemlja treba da prestane da se miješa u unutrašnje stvari BiH. Obaveza Srbije je da ispoštuje presudu Međunarodnog suda pravde u Haagu te isporuči osumnjičene ratne zločince, haške bjegunce, naglasio je.

Silajdžić je ovu izjavu dao novinarima uoči početka sjednice Predsjedništva Stranke za BiH koja se iza zatvorenih vrata održava u Sarajevu.

Sigurnosna situacija je jedna od tema ovog zasjedanja, kazao je lider stranke i kao jednu od najbitnijih tema naveo reformu policije u BiH.

Ponovio je stavove SBiH da treba dosljedno poštovati Mostarsku deklaraciju i mijenjati sadašnji policijski ustroj u zemlji, što, prema njegovim riječima, znači ukidanje entitetskih ministarstava unutrašnjih poslova.

"Mostarska deklaracija, koju smo svi potpisali, otvara vrata za potpis BiH s Evropskom unijom, osigurava funkcionalne policijske oblasti i omogućava da ne potvrdimo sadašnje strukture", izjavio je Silajdžić.

Na novinarska pitanja o mogućnosti raskola koalicije njegove stranke i Stranke demokratske akcije (SDA), posebno nakon izjava predsjednika SDA Sulejmana Tihića da Silajdžić zbog svog stava o policiji zapravo "drži Dodikovu stranu", komentirao je: "Ovo je slobodna zemlja, može izjavljivati ko šta hoće, bitno je šta je na papiru.

"Imamo vrlo ozbiljne razlike, Tihić insistira na aprilskim amandmanima, dok mi želimo novi ustav", kazao je Silajdžić i dodao da se samo Stranka za BiH drži Mostarske deklaracije.

Aktuelna sigurnosna situacija o kojoj je riječ na sjednici Predsjedništva njegove stranke odnosi se i na događaje u Sarajevu koji su u posljednje vrijeme aktuelni usljed porasta maloljetničke delikvencije.

Silajdžić je pohvalio rad Vlade Kantona riječima da ona radi u korist građana Sarajeva i izrazio podršku kantonalnom premijeru i ministrima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: