BiH
0

Silajdžić: Tajne arhive Srbije otvaraju mogućnost za pokretanje novog spora

FENA
Pismo Geoffrey Nicea znatno potvrđuje činjenicu da je Međunarodni sud pravde bio uskraćen za ključne dokaze o umiješanosti Srbije u genocid u BiH. Naš pravni tim je tu činjenicu dokumentirao tokom procesa pred tim sudom, te izričito zahtijevao da Sud naredi Srbiji da preda sve dokumente iz arhiva Vrhovnog savjeta odbrane, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

Pismo Nicea daje dodatni kredibilitet našim tvrdnjama da te arhive kriju nepobitne dokaze da je Srbija bila organizator ili saučesnik u genocidu u Bosni i Hercegovini. Ukoliko nam ti dokumenti postanu dostupni u roku od 10 godina, Statut Međunarodnog suda pravde dozvoljava Bosni i Hercegovini da obnovi postupak protiv Srbije za genocid, navodi se u saopćenju.

S obzirom na indikacije iz Niceovog pisma o ulozi Carle del Ponte u cenzuriranju relevantnih dokumenata, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda ima obavezu ispitati ovaj slučaj i poduzeti neophodne mjere, uključujući i naredbu o objavljivanju relevantnih dokumenata. Bosna i Hercegovina ima pravo obratiti se Vijeću sigurnosti s takvim zahtjevom.

Svjesni smo da veto Nebojše Radmanovića o običnom upućivanju zahtjeva Srbiji da uhapsi sve optužene za genocid, vjerovatno, znači da bi on uložio sličan veto i pri ovakvom zahtjevu. Međutim, s obzirom na to da relevantne arhive sadrže dokaze o umiješanosti Srbije u genocid u Hrvatskoj, napori Republike Hrvatske na ovom polju bi znatno poboljšali šanse za razotkrivanje svih tih dokaza i mi te napore u potpunosti podržavamo, stoji u saopćenju.