{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Silajdžić: Suverenitet i teritorijalni integritet BiH prethode Daytonskom sporazumu

S
28.2.2008. u 17:32
0
0
Silajdžić: Suverenitet i teritorijalni integritet BiH prethode Daytonskom sporazumu
0
Silajdžić: Suverenitet i teritorijalni integritet BiH prethode Daytonskom sporazumu
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Haris Silajdžić, pozdravlja Deklaraciju Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira o nastavku rada OHR-a sa svim svojim ovlastima, kao i o nepovrjedivosti suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz njegovog kabineta.
Ovakvi stavovi Vijeća za implementaciju mira će nesumnjivo doprinjeti sigurnosti Bosne i Hercegovine, kao i njenom napretku ka Euro-atlanskim integracijama u mjesecima koji su pred nama.

Ova Deklaracija, međutim, konstatuje da suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine počivaju na Daytonskom mirovnom sporazumu, što može stvoriti opasan presedan po Bosnu i Hercegovinu. Suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i svake druge nezavisne države, počivaju na ustaljenim aktima, normama, i principima međunarodnog prava, uključujući i Povelju Ujedinjenih nacija, te su stoga neupitini i u potpunosti neovisni od Daytonskog sporazuma.

Bilo kakve izjave koje vežu suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine za Daytonski sporazum vode ka razvijanju teze da opstanak Bosne i Hercegovine kao države isključivo ovisi o opstanku dejtonskog poretka BiH. Zaživljavanje ovakve teze bi od Bosne i Hercegovine napravilo jedinu državu u svijetu čiji bi suverenitet i teritorijalni integritet ovisio o jednom mirovnom sporazumu ili njenom unutrašnjem uređenju.

Neophodno je, stoga, da svi, a posebno predstavnici međunarodne zajednice, iznose stavove konzistentne sa međunarodnim pravnim poretkom, poput stava koji je prošle sedmice iznjela Vlada SAD-a, odnosno da su “suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine priznati od…aprila 1992. godine, dakle tri godine prije Daytonskog sporazuma” te da stoga “prethode Daytonskom sporazumu.”

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: