{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Silajdžić: Suverenitet i teritorijalni integritet BiH prethode Daytonskom sporazumu

S
28.2.2008. u 17:32
0
0
Silajdžić: Suverenitet i teritorijalni integritet BiH prethode Daytonskom sporazumu
0
Silajdžić: Suverenitet i teritorijalni integritet BiH prethode Daytonskom sporazumu
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Haris Silajdžić, pozdravlja Deklaraciju Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira o nastavku rada OHR-a sa svim svojim ovlastima, kao i o nepovrjedivosti suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz njegovog kabineta.
Ovakvi stavovi Vijeća za implementaciju mira će nesumnjivo doprinjeti sigurnosti Bosne i Hercegovine, kao i njenom napretku ka Euro-atlanskim integracijama u mjesecima koji su pred nama.

Ova Deklaracija, međutim, konstatuje da suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine počivaju na Daytonskom mirovnom sporazumu, što može stvoriti opasan presedan po Bosnu i Hercegovinu. Suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i svake druge nezavisne države, počivaju na ustaljenim aktima, normama, i principima međunarodnog prava, uključujući i Povelju Ujedinjenih nacija, te su stoga neupitini i u potpunosti neovisni od Daytonskog sporazuma.

Bilo kakve izjave koje vežu suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine za Daytonski sporazum vode ka razvijanju teze da opstanak Bosne i Hercegovine kao države isključivo ovisi o opstanku dejtonskog poretka BiH. Zaživljavanje ovakve teze bi od Bosne i Hercegovine napravilo jedinu državu u svijetu čiji bi suverenitet i teritorijalni integritet ovisio o jednom mirovnom sporazumu ili njenom unutrašnjem uređenju.

Neophodno je, stoga, da svi, a posebno predstavnici međunarodne zajednice, iznose stavove konzistentne sa međunarodnim pravnim poretkom, poput stava koji je prošle sedmice iznjela Vlada SAD-a, odnosno da su “suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine priznati od…aprila 1992. godine, dakle tri godine prije Daytonskog sporazuma” te da stoga “prethode Daytonskom sporazumu.”

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: