BiH
0

Silajdžić se susreo s predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem

FENA
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić susreo se danas u Budvi s predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem. Glavna tema razgovora bio je odnos Bosne i Hercegovine i Crne Gore i evroatlantske integracije kojima teže dvije zemlje.

Silajdžić je rekao da su odnosi dviju zemalja u usponu i da je to dobro za obje zemlje i za region.

„Raduje me uspjeh susjeda, jer je to i naš uspjeh,“ rekao je Silajdžić. „Pozitivno sam iznenađen brzinom usvajanja ustava u Crnoj Gori i vidim da su ljudi različitih provenijencija u vašoj zemlji zadovoljni.“

U nastavku razgovora Silajdžić je rekao da se u Bosni i Hercegovini pokušavaju naći politička riješenja koja će približiti zemlju parafiranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. On je spomenuo presudu Međunarodnog suda pravde o genocidu te rekao da se činjenice ne smiju ignorirati ako želimo stabilnu budućnost.

Predsjednik Vujanović je izrazio zadovoljstvo zbog susreta sa Silajdžićem istaknuvši da pažljivo prati situaciju u Bosni i Hercegovini.

„Naš interes je da imamo srdačne i prijateljske odnose. Važno je da nemamo otvorenih pitanja, a naša želja je da se što prije nađe dogovor unutar BiH i da svi zajedno idemo ka Evropskoj uniji", rekao je Vujanović, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.