|

Silajdžić se sastao sa nizom američkih kongresmena i senatora

Silajdžić se sastao sa nizom američkih kongresmena i senatora
0
F
FENA
6.11.2007. u 19:25
0
komentara
0

dijeljenja
Silajdžić se sastao sa nizom američkih kongresmena i senatora
Član Predsjednistva BiH Haris Silajdžić sastao se tokom prva dva dana posjete SAD-u sa nizom kongresmena i senatora sa kojima je razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regionu.
Na sastancima sa kongresmenima Jimom McDermottom i Russom Carnahanom, Silajdžić je istaknuo izuzetnu važnost uloge SAD-a na provođenju Dejtonskog sporazuma i reformskih procesa u našoj zemlji.

Za danas su također planirani sastanci sa kongresmanima Danaom Rohrabacherom, Mikeom Rossom, Frankom Wolfom, Chrisom Smithom, te senatorom Benom Cardinom.

Komentirajući odluku Evropske komisije da dozvoli parafiranje Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, Silajdžić je istakao da se nada da zvanična Srbija ovo neće shvatiti kao nagradu za ulogu u agresiji, ratnim zločinima, zločinima protiv čovječnosti i genocidu, koje je potvrdio Međunarodni sud pravde, kao i za ignorisanje presude tog suda.

Kako je saopćeno iz Silajdžićevog kabineta, ovaj ugovor je trebao da bude podsticaj Srbiji da se ponaša u skladu sa evropskim vrijednostima i standardima, a posebno u skladu sa svojim međunarodno-pravnim obavezama prema BiH.

Konstantno i destablizirajuće miješanje u unutrašnje stvari BiH mora prestati, na što je međunarodna zajednica upozorila demaršom kvinteta ambasadora prije nekoliko dana.

Kako se navodi u saopćenju, odluku Evropske komisije da parafira ugovor sa Srbijom, stoga, posmatramo u okviru događanja oko statusa Kosova.

Potpisivanje ovakvog sporazuma za BiH bi bio veoma pozitivan korak u sadašnjoj situaciji.

S obzirom na ove događaje, očekujemo da će Evropska komisija pokazati blagonaklonost prema BiH sličnu onoj koju je pokazala prema Srbiji u pogledu ispunjavanja ranije određenih obaveza, saopćeno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.