BiH
0

Silajdžić se sastao sa nizom američkih kongresmena i senatora

FENA
Član Predsjednistva BiH Haris Silajdžić sastao se tokom prva dva dana posjete SAD-u sa nizom kongresmena i senatora sa kojima je razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regionu.

Na sastancima sa kongresmenima Jimom McDermottom i Russom Carnahanom, Silajdžić je istaknuo izuzetnu važnost uloge SAD-a na provođenju Dejtonskog sporazuma i reformskih procesa u našoj zemlji.

Za danas su također planirani sastanci sa kongresmanima Danaom Rohrabacherom, Mikeom Rossom, Frankom Wolfom, Chrisom Smithom, te senatorom Benom Cardinom.

Komentirajući odluku Evropske komisije da dozvoli parafiranje Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, Silajdžić je istakao da se nada da zvanična Srbija ovo neće shvatiti kao nagradu za ulogu u agresiji, ratnim zločinima, zločinima protiv čovječnosti i genocidu, koje je potvrdio Međunarodni sud pravde, kao i za ignorisanje presude tog suda.

Kako je saopćeno iz Silajdžićevog kabineta, ovaj ugovor je trebao da bude podsticaj Srbiji da se ponaša u skladu sa evropskim vrijednostima i standardima, a posebno u skladu sa svojim međunarodno-pravnim obavezama prema BiH.

Konstantno i destablizirajuće miješanje u unutrašnje stvari BiH mora prestati, na što je međunarodna zajednica upozorila demaršom kvinteta ambasadora prije nekoliko dana.

Kako se navodi u saopćenju, odluku Evropske komisije da parafira ugovor sa Srbijom, stoga, posmatramo u okviru događanja oko statusa Kosova.

Potpisivanje ovakvog sporazuma za BiH bi bio veoma pozitivan korak u sadašnjoj situaciji.

S obzirom na ove događaje, očekujemo da će Evropska komisija pokazati blagonaklonost prema BiH sličnu onoj koju je pokazala prema Srbiji u pogledu ispunjavanja ranije određenih obaveza, saopćeno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.