BiH
0

Silajdžić se sastao s generalnim direktorom UNESCO-a

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić sastao se danas u Parizu s generalnim direktorom UNESCO-a Koichirom Matsuurom, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Silajdžić je zahvalio Matsuuri na njegovom naporima i angažmanu UNESCO-a pri procesu uključivanja bosanskohercegovačke baštine na listu svjetske baštine, što je rezultiralo uvrštavanjem dva mosta, Mehmed paše Sokolovića u Višegradu i Starog mosta u Mostaru, na UNESCO-vu listu.

Sugovornici su razgovarali i o kandidaturi Jajca, te o projektima obnove pravoslavne crkve u Mostaru, banjalučke džamije i samostana Plehan.

Po riječima predsjedavajućeg Silajdžića, Jajce zaslužuje biti na listi svjetske baštine, jer se radi o gradu s povijesnim implikacijama u kojem različite kulture stoljećima koegzistiraju.

Razgovarano je i o bosanskim stećcima, za koje je Silajdžić kazao da su jedinstveni u svijetu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH istaknuo je da će BiH sa svoje strane učiniti sve da podrži aktivnosti UNESCO-a u našoj zemlji, dok je generalni direktor Koichiro Matsuura naglasio kako UNESCO ima dosta projekata koje sa BiH može zajedno implementirati, stoji u priopćenju.