{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Silajdžić se obratio učesnicima Samita šefova država JI Evrope i UNESCO-a

F
13.6.2008. u 14:04
0
0
Silajdžić se obratio učesnicima Samita šefova država JI Evrope i UNESCO-a
0
Silajdžić se obratio učesnicima Samita šefova država JI Evrope i UNESCO-a
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić obratio se danas na Samitu šefova država jugoistočne Evrope i UNESCO-a u Atini te zahvalio domaćinu, predsjedniku Republike Grčke Karolosu Papouliasu, na odličnoj organizaciji skupa.
Silajdžić je izrazio zadovoljstvo zbog organizacije sastanka koji smatra kao nastavak procesa dijaloga na najvišem nivou zemalja JI Evrope o pitanju unapređenja odnosa u domenu kulture i kulturnog naslijeđa, a koji je pod pokroviteljstvom UNESCO-a započet 2003. u Ohridu.

"Specifičan geografski položaj, na raskrsnici puteva između Istoka i Zapada, Mediterana i Crnog mora, dolina velikih rijeka Dunava i Save te veoma bogata i burna historija našeg regiona, učinili su da region JI Evrope postane pravi mozaik religija, kultura, tradicija i jezika. Kao multietnička zemlja, BiH smatra da su ove različitosti jedno od najvećih bogatstava našeg regiona. U potpunosti dijelim stav UNESCO-a da upravo domen kulture nudi velike mogućnosti za uspostavu još bolje saradnje u regionu JI Evrope, te bih želio da pozdravimo aktivnosti UNESCO-a i njegovog generalnog sekretara u tom kontekstu", kazao je Silajdžić.

Smatra da zajednička afirmacija i promocija kulturnih bogatstava može biti jedan od najboljih i najefikasnijih načina za stvaranje nove slike o našem regionu u svijetu.

"Pored izuzetne kulturne i historijske vrijednosti, naše kulturno bogatstvo može biti i značajna baza za ekonomski samoodrživi razvoj", istaknuo je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Silajdžić je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je na zasjedanju Komiteta za svjetsku kulturnu baštinu na Novom Zelandu, donesena odluka o upisu Mosta "Mehmed-paše Sokolovića" u Višegradu na Listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

"Uvrštavanje historijskog jezgra Mostara sa Starim mostom 2005. i Mosta "Mehmed-paše Sokolovića" u Višegradu 2007. na Listu Svjetske kulturne baštine predstavljaju veoma važan podstrek BiH za intenziviranje aktivnosti na restauraciji i zaštiti bh. kulturnog i prirodnog blaga. BiH je nedavno zvanično kandidirala još jedan kulturno-historijski spomenik za upis na Listu Svjetske kulturne baštine-Stari grad Jajce, o čemu će pozitivna odluka, nadamo se, biti donesena na 33. zasjedanju Komiteta svjetske baštine 2009.", podsjetio je Silajdžić.

Prisutne je informirao i o pripremama za nominaciju pećine Vjetrenica te izrazio interes BiH za nominiranje za upis na Listu Svjetske prirodne baštine Nacionalnog parka Sutjeska kao prekograničnog zajedničkog projekta s Nacionalnim parkom Durmitor u susjednoj Crnoj Gori.

Potvrdio je opredjeljenje BiH za puno poštovanje Konvencije o svjetskom kulturnom i prirodnom naslijeđu iz 1972., istakao da je BiH nedavno ratifikovala UNESCO-ovu Konvenciju o zaštiti i promociji različitosti kulturnog izražavanja iz 2005. te podsjetio da je BiH u proceduri ratifikacije Konvencija o očuvanju nematerijalnog kulturnog naslijeđa iz 2003.

Izrazio je zahvalnost UNESCO-u i generalnom direktoru Koichiru Matcuri na uključivanju u rekonstrukciju tri simbolična vjerska objekta u BiH - Džamije Ferhadija u Banjoj Luci, Srpske saborne crkve u Mostaru i katoličkog samostana Plehan u Derventi.

Silajdžić je istakao da će rekonstrukcija ovih objekata doprinijeti bh. naporima na ponovnoj izgradnji multietničkog i multikulturalnog društva u BiH u kome jedinstvo u različitosti predstavlja bh. bogastvo i našu komparativnu prednost. Podsjetio je na veoma važnu podršku UNESCO-a na realizaciji projekta ARS AEVI-a.

"BiH je, kao što znate, u proteklom periodu prošla kroz period poslijeratnog oporavka i rekonstrukcije. Bio je to veoma težak period za našu zemlju i naše građane. BiH je bila gotovo potpuno razrušena, a trebalo je ponovno izgraditi ne samo porušene kulturno-historijske spomenike i kulturno-umjetničke vrijednosti već i narušeno povjerenje među ljudima našeg regiona. Poseban segment poslijeratne obnove predstavljala je rekonstrukcija kulturnog života, u čemu smo imali veliku podršku UNESCO-a i njegovih zemalja članica", kazao je Silajdžić.

Podsjećajući da su sve kulture gradile oko vode, Silajdžić je kazao da BiH u svom imenu nosi ime jedne od šest velikih rijeka, a njene prirodne granice utvrđene su rijekama Unom, Savom i Drinom, te na jugu s Jadranskim morem.

"Na ovim vodenim putevima nastale su različite kulture koje se u BiH razvijaju još od neolita. Svaka svjetska civilizacija i religija povezana je s kulturom vode na specifičan način. Svaka od kulturnih cjelina u našem regionu nam može ukazati na to da u prirodi nema granica i da voda spaja ljude osiguravajući egzistenciju svima bez razlika", kazao je Silajdžić.

Istakao je da BiH podržava razvijanje i intenziviranje gradnje kulturnih koridora radi povezivanja i osiguravanja opstanka jedinstva različitog, što je kulturno bogatstvo koje treba njegovati u JI Evropi.

"Smatram da kulturni koridori vezani za morske i riječne puteve mogu biti veoma korisno sredstvo za realizaciju interkulturalnih dijaloga. Afirmacijom i zajedničkom promocijom našeg kulturnog bogatstva možemo učiniti da region JI Evrope ponovno postane destinacija koja će svojim kulturnim bogatstvom i različitostima privlačiti posjetioce iz čitavog svijeta, otvarajući na taj način i nove razvojne perspektive za naše zemlje", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH danas u Atini obraćajući se učesnicima Samita.

Na ovaj način, istaknuo je Silajdžić, svi zajedno upućujemo i jaku političku poruku o spremnosti za konstruktivno uključivanje naših zemalja u sve međunarodne procese i poruku o našem opredjeljenju da region JI Evrope postane primjer uspostave dobrih odnosa i saradnje, bazirane na stalnom dijalogu i bogatstvu različitosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: