Peking
0

Silajdžić s rukovodstvom Privredne komore Kine

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić se, drugog dana posjete Pekingu, sastao s rukovodstvom Privredne komore Kine.

On je tokom razgovora posebno istakao privredna bogatstva BiH, posebno u energetskom i drvnom sektoru. Silajdžić je pozvao rukovodstvo Komore da posjeti BiH s ciljem povećanog ulaganja kineskih kompanija u potencijalne projekte u te namjene.

Zaključeno je da je ekonomska saradnja između BiH i NR Kine pojačana nakon što je su Privredna komora Kine i Privredna komora BiH potpisali Sporazum o razumijevanju.

Predstavnici Komore Kine su naglasili da sve više ohrabruju kineske privrednike da ulažu u BiH. Predsjedavajući Silajdžić je zamoljen da potakne bh. privrednike da učestvuju na Međunarodnom privrednom sajmu, koji će se 2010. godine održati u Kini, i koji će, po procjenama, posjetiti oko 70 miliona ljudi.

Tokom posjete Zhongguancun Sciance Parku (Z PARK ), posebnoj poslovnoj zoni u kojoj su smještene software-ske kompanije, Silajdžić se posebno interesovao za iskustva u radu takvih poslovnih zona, s obzirom da je već nekoliko međunarodnih investitora izrazilo interesovanje za uspostavu takvih zona u BiH. Istaknuto je da bi usvajanjem zakonskih rješenja usmjerenih na poticaj privrednika da ulažu u takve zone, privreda BiH imala znatnu korist, s obzirom da su slični poticaji od strane Vlade NR Kine rezultirali godišnjim profitom od preko 8 milijardi dolara.

Tokom posjete predsjedavajućeg Silajdžića ambasadi BiH u Pekingu, gdje se sastao s rukovodstvom Olimpijskog komiteta BiH, bh. ambasador u Kini Pero Barunčić je istakao da je Ministarstvo vanjskih poslova Kine izrazilo posebno zadovoljstvo što je naša zemlja na Olimpijskim igrama predstavljena na nivou šefa države jer "prisustvo predsjednika smatraju činom ozbiljnosti jedne države i njenog odnosa prema NR Kini".

Tokom sastanka, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Siniša Kisić je istakao da je ovo prvi put da se uz naše sportiste na olimpijadi nalazi predsjedavajući Predsjedništva BiH, te je podsjetio na važnost takvog odnosa države prema Olimpijskom komitetu i sportu uopšte.

Predsjedavajući Silajdžić i rukovodstvo Olimpijskog komiteta BiH razgovarali su i o potrebi povećanja sredstava za finansiranje sporta u budžetima na svim nivoima vlasti, te o razvijanju sportske saradnje između naše zemlje i NR Kine, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.