{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Silajdžić s ambasadorima zemalja Evropske unije

F
22.4.2008. u 19:07
0
0
Silajdžić s ambasadorima zemalja Evropske unije
0
Silajdžić s ambasadorima zemalja Evropske unije
Bosna i Hercegovina bi krajem aprila ili krajem maja mogla biti pozvana da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s Evropskom unijom (EU), najavili su danas u Sarajevu predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić i ambasadorica Republike Slovenije u BiH Nataša Vodušek.
Silajdžić je nakon sastanka s ambasadorima zemalja EU-a upriličenog u Ambasadi Republike Slovenije, zemlje koja predsjedava EU-om, ponovio kako približavanje članstvu u EU i NATO-savezu ostaje temeljni interes naše zemlje.

Dilema oko datuma potpisivanja SAA uzrokovana je tehničkim razlozima, odnosno vremenom potrebnim za prevođenje izvoda ovog sporazuma na jezike 27 zemalja članica EU-a. Izvjesno je da će SAA s EU-om biti potpisan 26. maja ukoliko ranije najavaljeni rok - 28. april, iz spomenutih razloga bude prolongiran.

Kako je kazao predsjedavajući Predsjedništva BiH, tokom susreta s ambasadorima EU-a posebna pažnja posvećena je ekonomskim pitanjima u BiH, odnosno teškoćama u vezi s realiziranjem stranih investicija, a bilo je riječi i o sitauciji u regiji.

U fokusu razgovara bilo je pitanje osiguranja načina na koji bi se olakšala "prohodnost" investicija u BiH, bilo da se radi o političkim ili birokratskim barijerama.

U tom kontekstu, Silajdžić je kazao kako podržava Program Vlade Federacije BiH, odnosno predloženi model koji se odnosi na elektroenergetski sektor, izražavajući bojazan da bi kašnjenje na tom planu moglo dovesti BiH u poziciju da umjesto izvoznika električne energije postane uvoznik ovog važnog resursa - energenta.

U osvrtu na situaciju u regionu, Silajdžić je izrazio nadu da će pobjednik izbora u Republici Srbiji biti demokratske i proevropski orijentirane političke snage, te potcrtao značaj procesa koji Republiku Hrvatsku vodi ka članstvu u EU.

Ambasadorica Vodušek izjavila je kako je region zapadnog Balkana u fokusu vanjske politike njene zemlje.

Zapadni Blakan, kako je kazala, predstavlja prostor visokog prioriteta, što potvrđuje spremnost Slovenije kao predsjedavajuće EU-a da zemlje tog regiona približi EU-u.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Vodušek nije željela spekulirati o tome da li BiH čeka na potpisivanje SAA zbog izbora u Srbiji, ali je kazala kako je Brisel postavio jasne uvjete koji se moraju ispuniti, te istaknula spremnost svoje zemlje da maksimalno ubrza procese koji zemlje regiona približavaju EU-u.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: