{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Silajdžić: Rezolucija NSRS-a nema nikakvog pravnog efekta

F
22.2.2008. u 14:48
0
0
Silajdžić: Rezolucija NSRS-a nema nikakvog pravnog efekta
0
Silajdžić: Rezolucija NSRS-a nema nikakvog pravnog efekta
Rezolucija protiv proglašenja nezavisnosti Kosova, koju je kasno sinoć usvojila Narodna skupština RS-a, nema nikakvog pravnog efekta, jer entiteti nisu države i nemaju takvu nadležnost, izjavio je danas u Sarajevu član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.
Govoreći na sarajevskom aerodromu pred polazak u posjetu Saudijskoj Arabiji, gdje će s predstavnicima bh. privrede učestvovati na konferenciji u Džedi, Silajdžić je kazao da će Predsjedništvo BiH zaštititi integritet BiH koji je neupitan.

Također je naglasio da se za sada na Predsjedništvu neće raspravljati o priznanju Kosova, a stav Predsjedništva prema kojem se prihvata samo dogovoreno rješenje između Beograda i Prištine, Silajdžić je ocijenio mudrom odlukom o kojoj konsenzus nije doveden u pitanje.

Ova situacija, smatra Silajdžić, pokazuje da je prvi prioritet BiH sada potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom. Zato je važno ubrzati diplomatske i reformske aktivnosti da bi sve zemlje u regionu pristupile NATO-u i EU.

Kada su u pitanju najave referenduma o statusu RS-a, Silajdžić je poručio da referendum pripada svim građanima BiH.

"Republika Srpska je vlasništvo svih građana BiH, kao i onih koji su je napustili zbog genocida i etničkog čišćenja", kazao je on.

Navodeći da "ima onih koji misle da silom mogu nešto riješiti", Silajdžić je naglasio da je važno da međunarodna zajednica učini sve da se situacija u regiji smiri, a da se u BiH učini sve za priključenje EU.

Član Predsjedništva BiH smatra da su pred BiH i ovom generacijom dvije velike prilike - potpisivanje SAA i provedba ekonomske strategije i ne bi trebalo da se zaustave započeti procesi.

Prema ovoj situaciji svi se trebaju odnositi mudro, jer "imamo kataklizmična iskustva", kazao je Silajdžić, dodajući da razumije osjećaje u vezi s Kosovom, ali i osjećaje onih koji su bili žrtve etničkog čišćenja i genocida.

Upitan da li se kriza zbog proglašenja nezavisnosti Kosova može prenijeti u BiH, on je naglasio da je bilo pokušaja nekih političkih snaga da to učine, da već dugo živimo u znaku Kosova, ali da će BiH ostati suverena, sa svojim teritorijalnim integritetom i međunarodnim subjektivitetom.

"Silom ništa nije mogao napraviti ni Slobodan Milošević sa svojom armadom, pa neće ni ova rezolucija", kazao je Silajdžić, dodajući da su neke snage u RS-u stekle utisak da mogu raditi šta hoće, ali ultimatumi ne vode ničemu.

Silajdžić je na kraju naglasio da scene kakve su viđene tokom jučerašnjih demonstracija imaju negativne posljedice po cijelu regiju te je pozvao da se u BiH zadrži mir da bi se mogla omogućiti saradnja s onima koji žele da sarađuju s BiH i ulažu u nju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: