Karadžić u policiji
0

Silajdžić: Reforma policije, a u policijskim stanicama još Karadžićeve slike?

FENA/Sarajevo-x.com
Na jučerašnjem predstavljanju projekta Saveza logoraša BiH o bazi podataka o ratnom zločinu i genocidu, član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić konstatirao je da u nekim policijskim stanicama još uvijek stoje slike optuženog za ratne zločine Radovana Karadžića.

"Kako možemo govoriti o reformi policije ako su u policijskim stanicama još slike i zahvalnice Radovana Kardžića? " zapitao je član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić na jučerašnjem predstavljanju projekta Saveza logoraša BiH o bazi podataka o ratnom zločinu i genocidu.

"O kakvoj pravdi možemo govoriti", dodao je Silajdžić.

No jučer je na pres-konferenciji u Sarajevu predsjedavajući Vijeća ministara BiH u ostavci Nikola Špirić saopćio konstituisanje Radne grupe za reformu policije , istaknuvši kako očekuje da će do utvrđenog roka - 15. februara, Radna grupa ponuditi nacrt jednog ili više zakona kojima će biti definirano ono što je politički dogovoreno, a što je rezultat Mostarske deklaracije i Akcionog plana za reformu policije.

Radna grupa za reformu policije rebala bi raditi na izrada zakona na osnovu kojih će na nivou BiH biti uspostavljeni direkcija za koordinaciju policije, institut za forenzička ispitivanja i vještačenja, ustanova za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, agencija za policijsku podršku, nezavisni odbor, odbor za žalbe građana i odbor za žalbe policijskih službenika.