BiH
0

Silajdžić razgovarao sa šeficom EUMM-a

FENA
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžič razgovarao je danas u Sarajevu sa ambasadoricom Maryse Daviet, regionalnom šeficom promatračke misije EU u BiH (EUMM) o aktualnoj političkoj situaciji u BiH i regionu.

Kako je saopćeno iz Predsjedništva BiH, pozdravljen je dogovor sedam političkih stranaka o formiranju izvršne vlasti na državnom nivou i usvojeni programski ciljevi.

Reforma policije u BiH u skladu s tri principa Evropske unije treba biti hitno provedena, jer je ova reforma jedna od ključnih za potpisivanje Soprazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU. Potpisivanje ovoga sporazuma bi donijelo stvarnu korist za cjelokupnu državu i njene građane, složili su se sagovornici.

Nastavak rada na ustavnoj reformi preduvjet je za uspostavu funkcionalne države BiH, naglasio je Silajdžić, dodajući kako je potrebno oformiti komisiju pri Parlamentu BiH koja bi započela proces ustavne reforme.

U taj proces bi također trebalo uključiti nevladin sektor, domaće i strane eksperte kao i Venecijansku komisiju. Na taj način bi se ostvario napredak u ovoj značajnoj reformi koja bi omogućila BiH da donese odluke koje su neophodne na putu ka evroatlantskim integracijama, rekao je član Predsjedništva BiH Silajdžić.

Također, izrazio je nadu da će u ovoj godini BiH obilježiti intenzivniji rad na otvaranju mogućnosti za finansijske investicije i efikasniji rad na vitalnom projektu za našu zemlju koridor Vc, saopćeno je.