BiH
0

Silajdžić: Radmanovićev veto štetan po BiH

FENA
Radmanovićev veto je štetan i destruktivan po interese BiH te pretvara Republiku Srpsku u agenta Srbije, u istom duhu kao i u periodu kada su institucije RS-a počinile genocid a Srbija prekršila Konvenciju svojim odbijanjem da taj genocid spriječi i kazni sve učesnike tog projekta, stav je člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

Silajdžić smatra kako ovaj potez poručuje svim građanima nesrpske nacionalnosti koji žive u RS-u da su u tom entitetu građani drugog reda, te da su interesi RS-a dijametralno suprotni njihovim interesima za hapšenje učesnika u projektu genocida.

"Ovaj veto, međutim, ni u kom smislu ne otklanja obaveze Srbije prema BiH koje proizilaze iz Konvencije o genocidu i presude Međunarodnog suda pravde kojom je Srbija označena kao prvi i jedini kršitelj te Konvencije u povijesti čovječanstva a koju Konvenciju Srbija i dalje krši", stoji u saopćenju člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović uložio je u petak veto na odluku Predsjedništva BiH o upućivanju zahtjeva Republici Srbiji da ispoštuje obaveze koje proizilaze iz Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.