BiH
0

Silajdžić: Pune bonske ovlasti do funkcionirajućeg Ustava BiH

FENA
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić podržava nastojanja visokog predstavnika Christiana Schwarz-Schillinga da osigura produžetak mandata OHR-a s bonskim ovlastima, saopćeno je danas Agenciji FENA iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Ovo saopćenje upućeno je na molbu da Silajdžić prokomentira današnju izjavu visokog predstavnika o tome da će on (visoki predstavnik) tražiti produženje bonskih ovlasti u BiH.

"Ta nastojanja su u skladu s našim ranijim inicijativama za nastavak misije OHR-a u našoj zemlji s ciljem pune implementacije njegovog mandata. Međutim, bitno je napomenuti da jedino Ured visokog predstavnika s punim bonskim ovlastima može imati konstruktivnu ulogu u pospješivanju reformskog procesa u BiH.

Bilo kakvo modificiranje tih ovlasti bi znatno umanjilo efektivno djelovanje visokog predstavnika koje je neophodno za uklanjanje blokada koje dejtonsko uređenje omogućava. Upravo te blokade su i dovele do uvođenja bonskih ovlasti te se one ne mogu ukinuti dok se Bosni i Hercegovini ne omogući moderno i funkcionalno ustavno uređenje" navedeno je u odgovoru FENA-i iz Predsjedništva BiH.

-S obzirom na situaciju u Bosni i Hercegovini, kao i u čitavom regionu, aktivna i odlučna uloga međunarodne zajednice je jedini garant za ostvarenje ubrzanog procesa integracija u evroatlanske institutcije, istaknuto je na kraju.