BiH
0

Silajdžić prisustvovao prijemu u Klubu prijatelja BiH u Kongresu SAD-a

FENA
Tokom prvog dana boravka u Sjedinjenim Američkim Državama predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, prisustvovao je prijemu u zgradi američkog Kongresa koji je povodom njegove posjete organizirao Klub prijatelja BiH u Kongresu SAD-a koji danas broji 30 kongresmena i senatora.

Obraćajući se okupljenim Silajdžić je istakao da je od njegove prethodne posjete krajem prošle godine BiH napravila značajne korake ka punopravnom članstvu u NATO-u i EU te im se zahvalio na njihovoj pomoći na tom putu.

Pozvao je kongresmene da se nastave zalagati za demokratsku BiH kako bi što prije bila u stanju ostvariti dodatne neophodne korake ka evroatlantskim integracijama.

Istakao je ulogu Bošnjačko-američkog Savjetodavnog Vijeća za BiH (BAACBH) na promociji interesa BiH u SAD-u.

Prisutnim su se obratili i kopredsjedavajući Kluba prijatelja BiH kongresmeni Christopher Smith i Russ Carnahan koji su ponovo podcrtali duboko opredjeljenje za demokratsku i funkcionalnu BiH te njeno članstvo u NATO-u i EU.

Silajdžić će danas održati predavanje u Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS) na temu "Evroatlantske integracije BiH: Izgledi i izazovi."

Pored ovog obraćanja planiran je i susret sa senatorom Benjaminom Cardinomom, članom Komiteta za Vanjsku politiku i kopredsjedavajućim Helsinške komisije, senatorom Jamesom DeMintom, zamjenikom predsjedavajućeg podkomiteta za Evropske poslove, članicom Kongresa Sheilaom Jackson Lee te kongresmenom Chrisom Smithom, saopćeno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.