{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Silajdžić: Prinuđeni smo krijumčariti demokratiju i pluralizam u BiH

F
8.11.2007. u 16:38
0
0
Silajdžić: Prinuđeni smo krijumčariti demokratiju i pluralizam u BiH
0
Silajdžić: Prinuđeni smo krijumčariti demokratiju i pluralizam u BiH
Tokom trećeg dana posjete SAD-u, član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić nastavio je danas susrete u američkom Kongresu, sastavši se s kongresmenima Benom Chandlerom, Eliotom Engelom i Georgom Radanovichem. Kongresmeni su izrazili duboku podršku za funkcionalne i demokratske procese u BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.
Kongresmen Chandler je pristupio Klubu prijatelja BiH u američkom Kongresu odmah tokom razgovora, dok je kongresman Radanovich, koji je odranije član tog kluba, obećao punu podršku u animaciji ostalih kongresmena o spomenutom pitanju.

Oni su zaključili da trenutna situacija na Kosovu ne smije imati utjecaj na Bosnu i Hercegovinu, posebno na vrstu i opseg reformi.

Tokom predavanja na Georgetown univerzitetu o temi "Bosnia i Hercegovina: Put naprijed" Silajdžić je pojasnio trenutnu situaciju u regionu te istaknuo da je demokratsko i funkcionalno uređenje BiH najbolji garant za napredak zemlje ka EU i NATO-u te za dugoročnu stabilnost regiona.

On je primijetio da pojedini krugovi u demokratskim zemljama moraju biti ubjeđivani u tu činjenicu, istaknuvši da smo danas primorani krijumčariti demokratiju i pluralizam u BiH, kao što je naša zemlja tokom rata bila primorana da krijumčari oružje za odbranu od agresije.

U prepunoj univerzitetskoj biblioteci gdje je predavanje održano, Silajdžić je pozdravio i veliki broj studenata iz BiH koji studiraju na ovom prestižnom univerzitetu te ih pozvao da i dalje predstavljaju našu zemlju u najboljem svjetlu.

Tokom intervjua za engleski kanal "Al Jazeere", odgovarajući na pitanje šta bi on uradio u vezi sa statusom Kosova, Silajdžić je naglasio da u svakom slučaju ne bi dao zeleno svjetlo za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sve dok Srbija ne ispuni svoje međunarodne obaveze.

Tokom dana i sutra bit će nastavljeni sastanci s kongresmenima Janom Schakowskyim, Robertom Wexlerom, Steveom Chabotom te bivšim senatorom Bobom Doleom, dok je za petak zakazano obraćanje Harisa Silajdžića na SAIS centru Johns Hopkins univerziteta.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: