|

Silajdžić: Prinuđeni smo krijumčariti demokratiju i pluralizam u BiH

Silajdžić: Prinuđeni smo krijumčariti demokratiju i pluralizam u BiH
0
F
FENA
8.11.2007. u 16:38
0
komentara
0

dijeljenja
Silajdžić: Prinuđeni smo krijumčariti demokratiju i pluralizam u BiH
Tokom trećeg dana posjete SAD-u, član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić nastavio je danas susrete u američkom Kongresu, sastavši se s kongresmenima Benom Chandlerom, Eliotom Engelom i Georgom Radanovichem. Kongresmeni su izrazili duboku podršku za funkcionalne i demokratske procese u BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.
Kongresmen Chandler je pristupio Klubu prijatelja BiH u američkom Kongresu odmah tokom razgovora, dok je kongresman Radanovich, koji je odranije član tog kluba, obećao punu podršku u animaciji ostalih kongresmena o spomenutom pitanju.

Oni su zaključili da trenutna situacija na Kosovu ne smije imati utjecaj na Bosnu i Hercegovinu, posebno na vrstu i opseg reformi.

Tokom predavanja na Georgetown univerzitetu o temi "Bosnia i Hercegovina: Put naprijed" Silajdžić je pojasnio trenutnu situaciju u regionu te istaknuo da je demokratsko i funkcionalno uređenje BiH najbolji garant za napredak zemlje ka EU i NATO-u te za dugoročnu stabilnost regiona.

On je primijetio da pojedini krugovi u demokratskim zemljama moraju biti ubjeđivani u tu činjenicu, istaknuvši da smo danas primorani krijumčariti demokratiju i pluralizam u BiH, kao što je naša zemlja tokom rata bila primorana da krijumčari oružje za odbranu od agresije.

U prepunoj univerzitetskoj biblioteci gdje je predavanje održano, Silajdžić je pozdravio i veliki broj studenata iz BiH koji studiraju na ovom prestižnom univerzitetu te ih pozvao da i dalje predstavljaju našu zemlju u najboljem svjetlu.

Tokom intervjua za engleski kanal "Al Jazeere", odgovarajući na pitanje šta bi on uradio u vezi sa statusom Kosova, Silajdžić je naglasio da u svakom slučaju ne bi dao zeleno svjetlo za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sve dok Srbija ne ispuni svoje međunarodne obaveze.

Tokom dana i sutra bit će nastavljeni sastanci s kongresmenima Janom Schakowskyim, Robertom Wexlerom, Steveom Chabotom te bivšim senatorom Bobom Doleom, dok je za petak zakazano obraćanje Harisa Silajdžića na SAIS centru Johns Hopkins univerziteta.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.