BiH
0

Silajdžić primio Vaitiekunausa

FENA
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić primio je danas ministra vanjskih poslova Republike Litvanije Petrasa Vaitiekunausa.

Vaitiekunaus je izrazio snažnu podršku Bosni i Hercegovini na integracijskom putu ka Evropskoj uniji i NATO-u. Naglasio je važnost prijema BiH u Partnerstvo za mir (Pfp) i izrazio nadu da će BiH uskoro potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om.

"Na tom putu spremni smo podijeliti naša iskustva i stručno pomoći", kazao je Vaitiekunaus, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

On je uputio poziv Predsjedništvu BiH za učešće na US-Baltic-Adriatic-Summitu, koji će biti održan početkom sljedeće godine u Litvaniji.

Silajdžić je istaknuo opredijeljenost Bosne i Hercegovine za ulazak u evroatlantske integracije.

Zahvalio je litvanskom ministru vanjskih poslova na stručnoj pomoći koju je ta zemlja spremna pružiti BiH.

Silajdžić je naglasio potrebu daljnjeg razvijanja bilateralnih odnosa dviju zemalja, s naglaskom na razvoj ekonomske i kulturne saradnje.

Litvanija ima puno planova za buduće investiranje u BiH, naglasio je Vaitiekunaus te dodao da je najbolji signal za EU jačanje ekonomskih odnosa, što pokazuje da je BiH siguran i pouzdan partner za ulaganja.

Sastanku su prisustvovali Miroslav Vujičić, šef kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića i Nerkez Arifhodžić, savjetnik za vanjsku politiku u kabinetu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.