BiH
0

Silajdžić primio predstavnike Društva pisaca

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić razgovarao je danas sa predstavnicima Društva pisaca Bosne i Hercegovine i palestinskim pjesnikom Mahmoud Darwishom, dobitnikom priznanja "Bosanski stećak“.

Društvo pisaca Bosne i Hercegovine već desetu godinu dodjeljuje ovo specijalno priznanje za književni rad u okviru Sarajevskih dana poezije.

Na sastanku je razgovarano o trenutnom stanju bosansko-hercegovačke književnosti, naglašena je međunarodna saradnja autora, pitanja vezana za očuvanje tradicije i želja za boljom saradnjom književnika i države.

Svjetski priznat književnik i bivši kandidat za Nobelovu nagradu, Mahmoud Darwish izrazio je zadovoljstvo zbog kandidature za ovu nagradu u našoj prijateljskoj zemlji i zahvalio se predsjedavajućem Silajdžiću na susretu, komparirajući pluralizam u Palestini i našoj zemlji.

Naglašavajući značaj interkulturnih povezivanja kroz književnost u savremenim tokovima kao i tradicionalnih i klasičnih vrijednosti u umjetnosti, dr. Haris Silajdžić čestitao je pjesniku Darwishu na dosadašnjem radu i nagradi, te izrazio svoju podršku radu Društva pisaca Bosne i Hercegovine.