BiH
0

Silajdžić primio predstavnike 40 jevrejskih organizaicja iz SAD-a

FENA
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić primio je danas predstavnike četrdeset jevrejskih organizacija iz Sjedinjenih Američkih Država.

Zahvalivši za nesebičnu podršku jevrejskih organizacija tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, posebno za ukazivanje na genocid koji se dešavao u ovoj zemlji, Silajdžić je naglasio i veliki doprinos jevrejskog stanovništva u izgradnji suživota i tolerancije u Bosni i Hercegovini tokom više od 500 godina, koliko su Jevreji prisutni na ovim prostorima, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Predstavnike jevrejskih organizacija informirao je o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini te važnosti izgradnje modernog i funkcionalnog demokratskog sistema. Pri tome je izrazio želju za pomoć američke administracije u procesu ustavnih reformi. Istaknuo je da je malo urađeno da se riješi pitanje segregacije u školama, iako je, po njegovim riječima, BiH uvijek bila model suživota i tolerancije.

Predstavnici jevrejskih organizacija su izrazili zadovoljstvo zbog posjete Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Izrazili su nadu da će BiH uskoro dobiti funkcionalno i potpuno demokratsko uređenje. Pokazali su zainteresiranost za najefikasniju poruku koju mogu prenijeti svojim članovima i predstavnicima američke administracije nakon povratka u SAD, navodi se u saopćenju.