{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Silajdžić primio delagaciju Saveza invalida BiH

F
13.1.2009. u 16:40
0
0
Silajdžić primio delagaciju Saveza invalida BiH
0
Silajdžić primio delagaciju Saveza invalida BiH
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić primio je danas u Sarajevu delegaciju Saveza invalida BiH, koju je predvodio Zijad Arapčić. Predstavnici Saveza istakli su problem što Bosna i Hercegovina još nije potpisala i ratifikovala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, koja na isti način tretira sve invalide i njihova prava bez diskriminacije.
Također, iznesen je problem što na nivou BiH nije donesen zakon o invalidnim osobama, koji bi ravnopravno tretirao osobe s invaliditetom na teritoriji cijele države, za što se Savez zalaže.

Ono što posebno zabrinjava pripadnike ove populacije jesu pojedine odredbe Izmjena i dopune Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica s djecom, koji je pripremilo Ministarstvo za rad i socijalnu politiku Federacije BiH i dostavilo Vladi Federacije BiH, koje idu na štetu civilnim invalidima.

Istakli su, također, da je potrebno osposobiti i opremiti Institut za medicinsko vještačenje u cijeloj Federaciji BiH, kako bi se putem revizije, uz adekvatnu medicinsku opremu i stručan medicinski kadar, utvrdilo stvarno stanje kako ratnih, tako i neratnih invalida, te tako stalo ukraj svakoj vrsti zloupotreba tog statusa.

Član bh. predsjedništva Silajdžić istakao je da podržava napore Saveza u zaštiti prava ove populacije, posebno projekte koji omogućavaju zapošljavanje invalida, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: