{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Silajdžić primio delagaciju Saveza invalida BiH

F
FENA
13.1.2009. u 16:40
0
0
Silajdžić primio delagaciju Saveza invalida BiH
0
Silajdžić primio delagaciju Saveza invalida BiH
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić primio je danas u Sarajevu delegaciju Saveza invalida BiH, koju je predvodio Zijad Arapčić. Predstavnici Saveza istakli su problem što Bosna i Hercegovina još nije potpisala i ratifikovala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, koja na isti način tretira sve invalide i njihova prava bez diskriminacije.
Također, iznesen je problem što na nivou BiH nije donesen zakon o invalidnim osobama, koji bi ravnopravno tretirao osobe s invaliditetom na teritoriji cijele države, za što se Savez zalaže.

Ono što posebno zabrinjava pripadnike ove populacije jesu pojedine odredbe Izmjena i dopune Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica s djecom, koji je pripremilo Ministarstvo za rad i socijalnu politiku Federacije BiH i dostavilo Vladi Federacije BiH, koje idu na štetu civilnim invalidima.

Istakli su, također, da je potrebno osposobiti i opremiti Institut za medicinsko vještačenje u cijeloj Federaciji BiH, kako bi se putem revizije, uz adekvatnu medicinsku opremu i stručan medicinski kadar, utvrdilo stvarno stanje kako ratnih, tako i neratnih invalida, te tako stalo ukraj svakoj vrsti zloupotreba tog statusa.

Član bh. predsjedništva Silajdžić istakao je da podržava napore Saveza u zaštiti prava ove populacije, posebno projekte koji omogućavaju zapošljavanje invalida, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: