BiH
0

Silajdžić primio članove Parlamenta EU

FENA
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić primio je danas Struana Stevensona i Gunnara Hokmarka, članove Parlamenta Evropske unije s kojima je razgovarao o evropskoj perspektivi BiH kao i situacija u regionu.

Silajdžić je ocijenio da je parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom od velikog značaja za sve građane BiH.

On je također dodao da očekuje da će se reformski put Bosne i Hercegovine intenzivirati, kako bi BiH što prije postigla kandidatski status, te konačno i punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

Članovi delegacije Evropskog parlamenta su se složili da je integracija BiH u Evropsku uniju ispravan put, kao i integracija cijelog regiona zapadnog Balkana.

Oni su takođe iznijeli stav da pitanje rješavanja budućeg statusa Kosova ne može imati nikakav uticaj na Bosnu i Hercegovinu kao suverenu, jedinstvenu i nedjeljivu državu.

Na kraju je Silajdžić pozdravio inicijativu Grčke o ubrzavanju procesa integracije zapadnog Balkana u Evropsku uniju i izrazio nadu da će ta inicijativa zadobiti širu podršku ostalih članica Evropske unije, saopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.