{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Silajdžić: Presuda Međunarodnog suda pravde u Haagu ne ostavlja nikakav prostor za odbacivanje odgovornosti RS-a

F
7.6.2007. u 17:36
0
0
Silajdžić: Presuda Međunarodnog suda pravde u Haagu ne ostavlja nikakav prostor za odbacivanje odgovornosti RS-a
0
Silajdžić: Presuda Međunarodnog suda pravde u Haagu ne ostavlja nikakav prostor za odbacivanje odgovornosti RS-a
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić danas je u povodu izjava premijera RS-a Milorada Dodika, "koje imaju za cilj negiranje odgovornosti RS-a za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini", ponovio da presuda Međunarodnog suda pravde u Haagu ne ostavlja nikakav prostor za odbacivanje odgovornosti RS-a.
U vršenju zločina genocida Vojska Republike Srpske bila je podređena političkom vodstvu Republike Srpske. Počinioci genocida postupali su uime Republike Srpske i izvršavali su dijelove javne ovlasti Republike Srpske. U radnjama genocida učestvovali su Vojska i policija Republike Srpske, navodi su iz današnjeg saopćenja iz Silajdžićevog kabineta.

Radi dokazivanja ovih tvrdnji, citirani su relevantni paragrafi iz presude Međunarodnog suda pravde u Haagu 26. februara 2007. godine, uz napomenu u ovom saopćenju kako komentar nije potreban:

„297. Sud zaključuje da su radnje počinjene u Srebrenici, koje ulaze u okvir člana II (a) i (b) Konvencije, počinjene sa specifičnom namjerom da se djelomično uništi grupa Muslimana Bosne i Hercegovine kao takva; shodno tome, te radnje predstavljaju radnje genocida koje su počinili pripadnici Vojske Republike Srpske u i oko Srebrenice, počevši negdje od 13. jula 1995. godine“.

„388. ...Funkcija oficira VRS, uključujući generala Mladića, bila je da postupaju uime vlasti bosanskih Srba, naročito Republike Srpske, a ne u ime SRJ; oni su izvršavali dijelove javnih ovlasti Republike Srpske. ...“

„288. VRS i MUP Republike Srpske su 12. jula odvojili muškarce starosti od 16 do otprilike 60 i 70 godina od njihovih porodica. Muškarci bosanski Muslimani upućeni su na različite lokacije, ali je većina poslana u jednu kuću (‘Bijelu kuću’) u blizini Glavnog štaba UNPROFOR-a u Potočarima na ispitivanje. Tokom poslijepodneva 12. jula veliki broj autobusa i drugih vozila stigao je u Potočare, uključujući neka vozila iz Srbije. Samo je ženama, djeci i starcima bilo dozvoljeno da uđu u autobuse u pravcu teritorije koju je držala bh. armija. Vozila Holandskog bataljona pratila su početne konvoje, ali ih je VRS zaustavio i ukrao im 16-18 džipova i 100 komada lakog naoružanja, što je daljnju pratnju učinilo nemogućom. Mnogi bosanski Muslimani muškarci iz Srebrenice i njene okoline, uključujući one koji su pokušali pobjeći kroz šumu, uhapšeni su i ubijeni.”

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: