BiH
0

Silajdžić: Presuda Međunarodnog suda pravde nalaže potpuno novo ustavno uređenje BiH

FENA
Aktuelni pokušaji minimiziranja presude Međunarodnog suda pravde ne mogu uspjeti jer ta presuda predstavlja pobjedu Bosne i Hercegovine. Prvi put je jedna zemlja - Srbija - osuđena za kršenje Konvencije o genocidu i to po tri tačke.

Ukoliko sve zemlje ozbiljno shvate ovu presudu, Srbija će ostati jedina zemlja u istoriji osuđena zbog kršenja Konvencije o ovom najgnusnijem zločinu, saopćeno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

Sud je, navodi se, također donio pravosnažnu odluku da su “vlasti Republike Srpske” počinile genocid pokoljem više od 7.000 dječaka i muškaraca u Srebrenici, jer su te vlasti “imale namjeru da unište bosanske muslimane u Srebrenici".

"Retorika koja je do ove presude dolazila iz Republike Srpske konstatno je držala da su genocid počinili pojedinici i da sve počinioce treba kazniti. Sud je sad donio jasnu odluku da je genocid počinila Republika Srpska kao pravno lice, te se pitanje odgovornosti, kao i konsekvenci koje iz toga proizilaze, znatno proširuje", ističe se.

Ovakva odluka Suda jasno nalaže da je ustavno uređenje koje je bazirano na etno-teritorijalnim principima direktno uslovljeno genocidom, masovnim ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti.

"U skladu s principima međunarodnog prava, ova odluka obavezuje sve države svijeta da ne priznaju kao zakonitu situaciju stvorenu tim zločinima, te da uzajamno surađuju na primjeni mjera usmjerenih ka eliminiranju svih posljedica takvih zločina", ističe se.

Kako se navodi iz Silajdžićevog kabineta, presuda Međunarodnog suda pravde, dakle, nalaže povrat vjekovne tradicije suživota i tolerancije i multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine na svakom pedlju njene teritorije.

"S obzirom da je Sud odlučio da su vlasti RS počinile genocid u Srebrenici mora se početi sa uspostavljanjem posebnog statusa za tu bivšu zaštićenu zonu Ujedinjenih nacija i za ostale općine istočne Bosne iz kojih potječu žrtve genocida, te aktivno raditi i istrajati na postepenoj uspostavi ustavnog uređenja koje će u potpunosti anulirati rezultate genocida", ističe se u saopćenju iz Silajdžićevog kabineta.