BiH
0

Silajdžić predvodi delegaciju BiH na otvaranju OI

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić otputovao je danas u Peking, gdje će, na poziv NR Kine, predvoditi delegaciju Bosne i Hercegovine na ceremonijalu otvaranja XXIX ljetnih olimpijskih igara, te održati niz sastanaka s političkim i gospodarskim predstavnicima te zemlje.

Tokom posjete Kini, Silajdžić će se sastati s predstavnicima tvrtke "Huawei", koja je najveći kineski proizvođač telekomunikacijske opreme, te će obići prostorije ove tvrtke. Planiran je i susret s predsjednikom Privredne komore Kine, s kojim će razgovarati o jačanju privredne saradnje između BiH i Kine.

Predviđen je i obilazak posebne zone, u kojoj su smještene tvrtke koje se bave proizvodnjom softwarea. Bit će razmijenjena iskustva o posebnim zonama, s obzirom na to da je već nekoliko međunarodnih ulagača izrazilo zainteresiranost za uspostavljanje privrednih zona s posebnim namjenama u BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Silajdžić će na dan otvaranja Olimpijskih igara prisustvovati ručku koji predsjednik NR Kine Hu Jintao organizira za šefove država koji borave u Pekingu, a zatim i ceremonijalu svečanog otvaranja Olimpijskih igara.

Planirano je da Silajdžić bude prisutan i na doručku, kojem je, također, domaćin kineski predsjednik, a koji organizira u čast predsjednika evropskih zemalja koji prisustvuju ceremonijalu otvaranja Olimpijskih igara, saopćeno je danas iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.