{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Silajdžić: Predloženi bi ustavni amandmani dovodili BiH u odnos namirivanja potreba Srbije i međunarodne zajednice zbog Kosova

F
25.1.2007. u 15:17
0
0
Silajdžić: Predloženi bi ustavni amandmani dovodili BiH u odnos namirivanja potreba Srbije i međunarodne zajednice zbog Kosova
0
Silajdžić: Predloženi bi ustavni amandmani dovodili BiH u odnos namirivanja potreba Srbije i međunarodne zajednice zbog Kosova
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić ocijenio je danas u Sarajevu da su predloženi ustavni amandmani, koji za dva glasa nisu dobili potrebnu većinu u parlamentu BiH prošle godine, rasparčavali BiH i dovodili je u jedan odnos namirivanja potreba Srbije i međunarodne zajednice u vezi s Kosovom.
Govoreći na prezentaciji knjige "Geopolitički položaj BiH u euroatlantskoj integraciji zapadnog Balkana", autora Džemala Najetovića, Silajdžić je kazao da je strana koja je zagovarala ustavne promjene ustvari radila na tome da Republika Srpska treba i dalje da dominira BiH.

- Radi se o tome da 23 posto parlamenta jedne zemlje može kontrolirati ostatak zemlje, odnosno da jedan glas poslanika iz RS-a vrijedi dvostruko, smatra Silajdžić.

Prema njegovim riječima, očigledno je da je ovim amandmanima trebalo potvrditi činjenicu da je RS praktično paralelna država u BiH i dati dodatnu snagu tzv. entitetskom glasanju.

- Radilo se o pokušaju da se stavimo u situaciju da ili prihvatamo ono što nam se kaže ili da nemamo državu, rekao je Silajdžić.

Da su amandmani prihvaćeni, smatra Silajdžić, danas bismo bili u situaciji ili da ugasimo institucije ili "prihvatimo svaku ucjenu od onih koji neće BiH".

Prema Silajdžiću, u narednom periodu se može očekivati priča o federalizaciji, što je trebalo da bude druga faza ustavnih promjena.

- Često su neki protivnici onakve BiH kakvu želimo nepromišljeno izlijetali o čemu će se govoriti u drugoj fazi, kazao je.

Pritom je naveo primjere o tome kako se govori da je Republika Srpska sređena.

-Radi se o tome da je federalizacija Federacije pitanje svih pitanja, a da je Republika Srpska gotova stvar, da je tamo "ekonomsko čudo". A niko ne govori o tome da je lakše upravljati zemljom koja je etnički očišćena, ljudi su ili pod zemljom ili van BiH, a odjedanput imamo situaciju da smo okruženi ljudima koji govore da je RS model kako treba raditi, rekao je Silajdžić.

Na kraju je poručio: "Ako smo mi, koji jesmo za BiH, spremni da budemo objekti, bit ćemo objekti. Ako smo spremni da se odupremo tome, onda ćemo moći nešto završiti."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: