BiH
0

Silajdžić: Predloženi bi ustavni amandmani dovodili BiH u odnos namirivanja potreba Srbije i međunarodne zajednice zbog Kosova

FENA
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić ocijenio je danas u Sarajevu da su predloženi ustavni amandmani, koji za dva glasa nisu dobili potrebnu većinu u parlamentu BiH prošle godine, rasparčavali BiH i dovodili je u jedan odnos namirivanja potreba Srbije i međunarodne zajednice u vezi s Kosovom.

Govoreći na prezentaciji knjige "Geopolitički položaj BiH u euroatlantskoj integraciji zapadnog Balkana", autora Džemala Najetovića, Silajdžić je kazao da je strana koja je zagovarala ustavne promjene ustvari radila na tome da Republika Srpska treba i dalje da dominira BiH.

  • Radi se o tome da 23 posto parlamenta jedne zemlje može kontrolirati ostatak zemlje, odnosno da jedan glas poslanika iz RS-a vrijedi dvostruko, smatra Silajdžić.

Prema njegovim riječima, očigledno je da je ovim amandmanima trebalo potvrditi činjenicu da je RS praktično paralelna država u BiH i dati dodatnu snagu tzv. entitetskom glasanju.

  • Radilo se o pokušaju da se stavimo u situaciju da ili prihvatamo ono što nam se kaže ili da nemamo državu, rekao je Silajdžić.

Da su amandmani prihvaćeni, smatra Silajdžić, danas bismo bili u situaciji ili da ugasimo institucije ili "prihvatimo svaku ucjenu od onih koji neće BiH".

Prema Silajdžiću, u narednom periodu se može očekivati priča o federalizaciji, što je trebalo da bude druga faza ustavnih promjena.

  • Često su neki protivnici onakve BiH kakvu želimo nepromišljeno izlijetali o čemu će se govoriti u drugoj fazi, kazao je.

Pritom je naveo primjere o tome kako se govori da je Republika Srpska sređena.

-Radi se o tome da je federalizacija Federacije pitanje svih pitanja, a da je Republika Srpska gotova stvar, da je tamo "ekonomsko čudo". A niko ne govori o tome da je lakše upravljati zemljom koja je etnički očišćena, ljudi su ili pod zemljom ili van BiH, a odjedanput imamo situaciju da smo okruženi ljudima koji govore da je RS model kako treba raditi, rekao je Silajdžić.

Na kraju je poručio: "Ako smo mi, koji jesmo za BiH, spremni da budemo objekti, bit ćemo objekti. Ako smo spremni da se odupremo tome, onda ćemo moći nešto završiti."