BiH
0

Silajdžić pozvao turske privrednike da investiraju u projekte povratka

FENA
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić primio je danas u Sarajevu delegaciju Republike Truske koju je predvodio Besir Atalay, državni sekretar Republike Turske.

Sastanku su prisustvovali turski ambasador u BiH Bulent Tulun i predstavnici turske agencije za saradnju i razvoj ''TIKA''.

Politička saradnja ocijenjena je zadovoljavajućom, dok je zajednička ocjena da ekonomska saradnja ne prati dobre političke i prijateljske odnose dviju zemalja.

U prijateljskom razgovoru,Silajdžić je pozvao turske investitore da ulažu u BiH, a posebno u energetski i turistički sektor.

Informirao je tursku delegaciju o današnjem sastanku s 15-ak privrednika, povratnika u Republiku Srpsku, te ih pozvao da investiraju u projekte koji su važni za proces održivog povratka u taj entitet.

Silajdžić je također informirao turskog ministra o projektu izgradnje koridora 5c i o elektroenergetskim projektima u BiH te pozvao investitorore iz Turske da učestvuju u manjim projektima kao što su proizvodnja namještaja, hrane i brojni turistički projekti.

Zajednički je ocijenjena potreba za jačom kulturnom saradnjom.

Predstavnici TIKA-e, koja s prijateljskim zemljama vodi projekte razvoja, pozvali su bh. privrednike da ponude projekte i naglasili da su dosad učestvovali u nizu projekata, među ostalim u obnovi goraždanske bolnice, izgradnji staklenika na području istočne Bosne.

Najavljeno je i potpisivanje ugovora za obnovu Višegradske ćuprije. Također je najavljeno zasjedanje poslovnog savjeta dviju zemalja u što skorije vrijeme na kojem će biti razmotrena mogućnost investiranja u različite sektore, saopćeno je.