BiH
0

Silajdžić: Potpisivanjem SSP-a sa Srbijom EU zanemaruje presudu Međunarodnog suda pravde

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić osudio je danas odluku Evropske unije da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, iako ta zemlja još uvijek odbija uhapsiti optužene za zločin genocida u Bosni i Hercegovini.

Silajdžić tvrdi da današnjom ceremonijom potpisivanja tog sporazuma Evropska unija još jednom zanemaruje presudu Međunarodnog suda pravde, koju Srbija flagrantno krši neprivođenjem pred lice pravde osoba odgovornih za masakr nad više od 8.000 civila, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Iako je praksa Evropske unije da striktno insistira na ispunjavanju zadatih uvjeta pri produbljivanju odnosa sa potencijalnim članicama, današnji čin pokazuje da Srbija uživa povlastice kao nijedna druga država.

On podsjeća da su neke zemlje zaostajale u procesu evropskih integracija zbog daleko manje važnih uvjeta, nego što je uvjet da se uhapse osobe odgovorne za jedini genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Bosna i Hercegovina poštuje pravo Evropske unije da odluči potpisati Sporazum sa nekom drugom zemljom, uključujući i Srbiju, ali je od izuzetnog značaja da BiH ima legitimno pravo ukazati na ove dvostruke standarde s obzirom da Srbija već godinama krši obaveze prema našoj zemlji.

Šta više, dodaje Silajdžić, Evropska unija je danas privilegirala jedinu zemlju ikada osuđenu za kršenje Konvencije o genocidu, istovremeno ostavljajući na čekanju Bosnu i Hercegovinu zbog "tehničkih razloga".

Bosna i Hercegovina je po priznanju Evropske unije ispunila sve preduvjete za potpisivanje SSP-a, te građani BiH ne žele i dalje biti taoci Srbije nakon što su to bili skoro četiri godine u najtežim uvjetima rata.

Neophodno je stoga, zaključuje Silajdžić, da Evropska unija odluke donosi isključivo na osnovu ispunjenja ranije zadatih obaveza, a ne na osnovu neprincipijelnih ustupaka.

Konkretan način da se to uradi je da se što prije potpiše SSP sa Bosnom i Hercegovinom koja je svoje obaveze ispunila, navodi se u saopćenju.