|

Silajdžić: Politička kriza u BiH je ozbiljna, ali mislim da je iskonstruisana

Silajdžić: Politička kriza u BiH je ozbiljna, ali mislim da je iskonstruisana
0
F
FENA
10.11.2007. u 17:14
0
komentara
0

dijeljenja
Silajdžić: Politička kriza u BiH je ozbiljna, ali mislim da je iskonstruisana
Politička kriza u Bosni i Hercegovini dosta je ozbiljna, međutim mislim da je iskonstruisana i da je sve vezano za Kosovo – izjavio je danas u Sarajevu član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić po povratku iz SAD-a. Cilj posjete SAD-u, prema njegovim riječima, bilo je predstavljanje situacije u ovom regionu i implikacija za BiH, te zauzimanje za daljnje angažovanje SAD-a u BiH.
"Skrenuli smo pažnju na ozbiljnost situacije i činjenicu da otvoreno pitanje Kosova pogoduje onima kojima je cilj destabilizacija prilika. Očigledna je namjera da se vode dvije paralelne krize, da bi se pretopile u jednu veću kako bi se ojačale pregovaračke pozicije onih koji imaju druge planove sa Kosovom", istakao je Silajdžić na konferenciji za novinare na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Pri tome, naglasio je Silajdžić, međunarodna zajednica ne reagira na pravi način, posebno ne EU koja je Srbiji dala zeleno svjetlo za parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a u tome zaustavila BiH.

Silajdžić je dodao da je cilj posjete SAD-u bilo i neutralisanje dobro organizirane i plaćene propagande koje se protiv BiH vodi duže vrijeme i koja već ima efekte.

"Na svjetskom planu moramo se okrenuti prema neutralisanju efekata takve propagande koja sigurno nije u interesu BiH", istakao je Silajdžić.

U tom kontekstu tzv. klub kongresmena za BiH nastoji pomoći da se američkoj javnosti i politici predstavi situacija u BiH. Klubu je pristupilo 15-tak kongresmena i očekuje se, kako je kazao Silajdžić, da će to značiti novi početak za naše prisustvo u SAD-u.

Komentirajući navode iz strane štampe da sve veće nacionalističko rivalstvo gura BiH u dublju krizu, Silajdžić je kazao da se to može riješiti tako što ćemo raditi na tome da dobijemo ustav koji će promovirati građanske vrijednosti u BiH.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.