{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Silajdžić: Podrška inicijativi za osnivanje Vrhovnog suda BiH

F
FENA
17.12.2007. u 17:56
0
0
Silajdžić: Podrška inicijativi za osnivanje Vrhovnog suda BiH
0
Silajdžić: Podrška inicijativi za osnivanje Vrhovnog suda BiH
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić podržava inicijative i napore koji strijeme ka osnivanju Vrhovnog suda Bosne i Hercegovine, te osuđuje sve inicijative za osnivanje sudskih institucija sa limitiranim nadležnostima, s obzirom da je primarni cilj takvih inicijativa izbjegavanje potrebe za osnivanjem Vrhovnog suda BiH, saopćeno je iz Silajdžićevog kabineta.
Nedavna inicijativa za osnivanje „Apelacionog suda Bosne i Hercegovine,“ koji bi imao nadležnost samo nad odlukama Suda Bosne i Hercegovine, predviđa potpuno novu instituciju sa ingerencijama koje već u cjelosti postoje u sklopu Apelacionog odjeljenja Suda BiH.

Ova institucija bi ne samo proizvela visoke i nepotrebne troškove po državni budžet, već također ima namjeru dovesti u pitanje mogućnost osnivanja Vrhovnog suda BiH koji bi imao širok dijapazon dodatnih nadležnosti koje trenutno ne postoje na nivou Bosne i Hercegovine, a koje su prijeko potrebne za efikasno funkcioniranje sudske vlasti u našoj zemlji.

Dr. Haris Silajdžić je još 1998. godine, u svojstu ko-predsjedavajućeg Vijeća ministara, zagovarao osnivanje Vrhovnog suda BiH, a potrebu za osnivanjem ovog suda istakli su u međuvremenu Venecijanska komisija, Vijeće Evrope, te niz drugih međunarodnih eksperata i institucija.

Osnivanje Vrhovnog suda BiH bi znatno doprinijelo formiranju jedinstvene strukture pravosuđa i jedinstvene primjene zakona, te jednakosti svih BiH građana pred zakonom.

Privremena i polovična rješenja, poput inicijative za osinivanje Apelacionog suda BiH ne mogu zadovoljiti ove potrebe, te su u cjelosti ekonomski neopravdana, saopćeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: