{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Silajdžić: Podrška američkih kongresmena za demokratsko i funkcionalno uređenje BiH

F
7.11.2007. u 19:24
0
0
Silajdžić: Podrška američkih kongresmena za demokratsko i funkcionalno uređenje BiH
0
Silajdžić: Podrška američkih kongresmena za demokratsko i funkcionalno uređenje BiH
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić jučer i danas je nastavio sastanke s nizom američkih kongresmena i senatora o situaciji u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Silajdžićevog ureda.
Tokom susreta s kongresmenima Danom Rohrabacherom, Mikeom Rossom, Frankom Wolfom, Chrisom Smithom, Eltonom Galleglyem i Mark Kirkom, Silajdžić je dobio podršku za demokratsko i funkcionalno uređenje Bosne i Hercegovine, te naišao na opredijeljenost sagovornika za aktivno učešće SAD-a u reformskim procesima u našoj zemlji.

Poseban akcent tokom razgovora je stavljen na mogućnost potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini između BiH i SAD-a, kako bi se maksimalno iskoristili svi potencijali Bosne i Hercegovine prije njenog pridruženja Evropskoj uniji.

Takav ugovor bi u trenutnoj situaciji bio od izuzetnog ekonomskog i strateškog značaja za Bosnu i Hercegovinu, i nekoliko kongresmena je izrazilo jak entuzijazam za ovu inicijativu.

Silajdžić je također pozvao kongresmene da se pridruže Klubu prijatelja Bosne i Hercegovine u američkom Kongresu.

Kongresmeni McDermot i Kirk su odmah pristupili Klubu prijatelja, a očekuje se i pristupanje ostalih sagovornika. Klub prijatelja BiH, koji se sada povećao na 12 članova, je rezultat aktivnog djelovanja Bošnjačko-američkog savjetodavnog vijeća za BiH, nevladine i neprofitne organizacije bh. dijaspore koja u Washingtonu promovira interese Bosne i Hercegovine.

Tokom večere s članovima Upravnog odbora ove organizacije, Silajdžić je iznio svoju iznimnu podršku za njihove aktivnosti i djelovanje, te ih pozvao da i dalje rade na promociji Bosne i Hercegovine na ovako efektivan način.

Danas i sutra će se nastaviti sastanci s kongresmenima Benom Chandlerom, Eliotom Engelom, Georgeom Radanovichem, Janom Schakowskyim, Robertom Wexlerom, te Steveom Chabotom, dok je večeras zakazano obraćanje Silajdžića na Georgetown univerzitetu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: