|

Silajdžić: Podrška američkih kongresmena za demokratsko i funkcionalno uređenje BiH

Silajdžić: Podrška američkih kongresmena za demokratsko i funkcionalno uređenje BiH
0
F
FENA
7.11.2007. u 19:24
0
komentara
0

dijeljenja
Silajdžić: Podrška američkih kongresmena za demokratsko i funkcionalno uređenje BiH
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić jučer i danas je nastavio sastanke s nizom američkih kongresmena i senatora o situaciji u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Silajdžićevog ureda.
Tokom susreta s kongresmenima Danom Rohrabacherom, Mikeom Rossom, Frankom Wolfom, Chrisom Smithom, Eltonom Galleglyem i Mark Kirkom, Silajdžić je dobio podršku za demokratsko i funkcionalno uređenje Bosne i Hercegovine, te naišao na opredijeljenost sagovornika za aktivno učešće SAD-a u reformskim procesima u našoj zemlji.

Poseban akcent tokom razgovora je stavljen na mogućnost potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini između BiH i SAD-a, kako bi se maksimalno iskoristili svi potencijali Bosne i Hercegovine prije njenog pridruženja Evropskoj uniji.

Takav ugovor bi u trenutnoj situaciji bio od izuzetnog ekonomskog i strateškog značaja za Bosnu i Hercegovinu, i nekoliko kongresmena je izrazilo jak entuzijazam za ovu inicijativu.

Silajdžić je također pozvao kongresmene da se pridruže Klubu prijatelja Bosne i Hercegovine u američkom Kongresu.

Kongresmeni McDermot i Kirk su odmah pristupili Klubu prijatelja, a očekuje se i pristupanje ostalih sagovornika. Klub prijatelja BiH, koji se sada povećao na 12 članova, je rezultat aktivnog djelovanja Bošnjačko-američkog savjetodavnog vijeća za BiH, nevladine i neprofitne organizacije bh. dijaspore koja u Washingtonu promovira interese Bosne i Hercegovine.

Tokom večere s članovima Upravnog odbora ove organizacije, Silajdžić je iznio svoju iznimnu podršku za njihove aktivnosti i djelovanje, te ih pozvao da i dalje rade na promociji Bosne i Hercegovine na ovako efektivan način.

Danas i sutra će se nastaviti sastanci s kongresmenima Benom Chandlerom, Eliotom Engelom, Georgeom Radanovichem, Janom Schakowskyim, Robertom Wexlerom, te Steveom Chabotom, dok je večeras zakazano obraćanje Silajdžića na Georgetown univerzitetu.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.