{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Silajdžić podravio odluku OHR-a

S
23.4.2009. u 17:40
0
10
Silajdžić podravio odluku OHR-a
0
Silajdžić podravio odluku OHR-a
Član Predsjedništva BiH, dr. Haris Silajdžić, pozdravlja današnju odluku Visokog predstavnika kojom se obustavlja raspodjela novčanih sredstava iz sukcesije između entiteta, koju raspodjelu je naložilo Vijeće ministara BiH na sjednici od 02. aprila.
OHR je ovom odlukom stao u zaštitu Bosne i Hercegovine i potvrdio pravnu činjenicu da je imovina iz sukcesije vlasništvo Bosne i Hercegovine.

Bez obzira na tu činjenicu, Vijeće ministara je sumu od 170 miliona KM koju je Bosna i Hercegovina dobila na osnovu sukcesije imovine bivše SFRJ podijelilo između entiteta, u potpunosti izostavljajući državu Bosnu i Hercegovinu, uključujući i Distrikt Brčko. Ta odluka, stoga, predstavlja pokušaj nekih ministara da nametnu presedan podjele imovine Bosne i Hercegovine na teritorijalnom principu, te nedopustiv propust svih drugih ministara koji su za tu odluku glasali.

Dr. Silajdžić također podržava upozorenje Visokog predstavnika da postoji mogućnost da predmetna odluka Vijeća ministara neće biti podržana od strane Parlamentarne skupštine BiH, čime se potvrđuje princip da entiteti mogu steći imovinu koja pripada Bosni i Hercegovini isključivo odlukom Parlamentarne skupštine BiH.

Dr. Silajdžić, stoga, upozorava da je neophodno da svi politički predstavnici Bosne i Hercegovine posvete znatno veću i temeljitiju pažnju svim pitanjima koja se tiču državne imovine kako bi se izbjegli presedani raspodjele te imovine po tzv. teritorijalnom principu, saopćeno je iz Kabineta Harisa Silajdžića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: