BiH
0

Silajdžić: Ovo je proizvedena kriza, još se proizvodi, ali se može prebroditi

FENA
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić smatra da kada je u pitanju njegovo viđenje aktuelne situacije u BiH u kontekstu ostavke predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića pozitivan element da međunarodna zajednica vodi računa o BiH u posljednje vrijeme, da je upoznata o svim detaljima i da su svi zajedno odaslali poruku, uključujući generalne sekretare UN-a i NATO-a.

«Svi su odaslali jasnu poruku da se niko ne može igrati s BiH, naravno ni mi to ne dozvoljavamo, ali evo, međunarodna zajednica je potvrdila teritorijalni integritet i suverenitet BiH, to je neupitno, i da neće dozvoliti da se BiH uvlači u regionalne igre i na taj način destabilizira», izjavio je Silajdžić danas novinarima u Sarajevu.

On smatra da je riječ o proizvedenoj krizi, koja se još proizvodi, te da bi «nekima u Beogradu odgovaralo da stvore dvije paralelne krize da bi sebi popravili ili ojačali pregovarački položaj kada je u pitanju Kosovo».

«Moram ovdje podvući da smo i ranije ukazivali na to, na samom početku ovog kosovskog pitanja, i da su mnogi odbacivali to kao 'nema veze između BiH i Kosova', ali, nažalost, vidimo da ima», kazao je Silajdžić.

Naglasio je da međunarodna zajednica ne dozvoljava uvlačenje BiH "u to pitanje i stvaranje regionalne krize kako bi se došlo vjerovatno do povoljnijeg sporazuma o Kosovu, kada je u pitanju Beograd».

«To je pozitivan element. Ostajem pri tome da je ovo proizvedena kriza, da nije stvarna, da je kriza koju možemo prebroditi i, evo, zbog toga ćemo, kako je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić i tražio, razmotriti njegovu ostavku i vidjet ćemo šta se tu može učiniti», izjavio je Silajdžić.