BiH
0

Silajdžić osudio Mayerovu izjavu

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić osudio je danas izjavu bivšeg američkog operativca za Balkan, profesora Univerziteta za nacionalnu odbranu Stevena Mayera, koji je u intervjuu "Nezavisnim novinama" poručio da "Bosna i Hercegovina ne može opstati".

Američki profesor je konstatirao da stalne tenzije između entiteta proizlaze iz činjenice da je „riječ o neprirodnom savezu između neprirodnih političkih zajednica“.

"Jasno je da profesor Mayer takve stavove ne može zastupati u svojoj zemlji u kojoj građani različitih rasa zajednički grade slobodno demokratskog društvo koje služi za primjer svim drugim sličnim zajednicama. Jasno je također da takve ideje ne bi imao gdje plasirati. Nemoguće je ne zapitati se po čemu je to američki profesor Mayer toliko važan da je isti dan u dvije najtiražnije bh. novine dobio prostor za glavni intervju kako bi nam prognozirao – raspad države", navodi se u saopćenju iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, i dodaje kako je nejasno zbog čega je taj "marginalni, navodno američki operativac za Balkan dobio takav medijski tretman u kojem mu je očita namjera prekrajanje granica naše zemlje".

Iako je profesor Mayer naglasio da govori u svoje vlastito ime i da službena američka politika podupire očuvanje suvereniteta i integriteta BiH, očekujemo od ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini da se očituje o njegovim neprihvatljivim izjavama koje je iznio u našim medijima, navodi se u saopćenju.