BiH
0

Silajdžić održao niz sastanaka sa zvaničnicima Velike Britanije

FENA
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić danas je tokom niza sastanaka u Ministarstvu vanjskih poslova Velike Britanije s tamošnjim zvaničnicima ustvrdio kako je Međunarodni sud pravde 26. februara ove godine donio presudu da je u Bosni i Hercegovini počinjen genocid te da je entitet Republika Srpska počinilac genocida.

On je britanskim zvaničnicima kazao i kako je isti sud također presudio da je Srbija prekršila Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju genocida, saopćeno je iz Službe za odnose sa javnošću Predsjedništva BiH.

"Tišina koja okružuje presudu Međunarodnog suda pravde šalje opasnu poruku ne samo za Bosnu i Hercegovinu i Balkan, već i za cijeli svijet. Uz to davanje jednakog legitimiteta pokušajima da se legalizira Miloševićev projekat s jedne i naporima koji vode ka stvaranju moderne, demokratske BiH s druge strane je pogrešno i ne može imati za posljedicu stabilnost i prosperitet u BiH", kazao je Silajdžić.

On je stava kako takav pristup samo ohrabruje protagoniste etničke podjele u BiH. Svi politički faktori u BiH i Međunarodnoj zajednici imaju pravo i dužnost da djeluju u skladu sa imerativnim normama Međunarodnog prava. To pravo zahtijeva da države članice međunarodne zajednice ne priznaju situaciju stvorenu ozbiljnim kršenjem peremptornih normi Međunarodnog prava te zahtijeva saradnju svih država na otklanjanju posljedica genocida.

Suprotno tome, kazao je, BiH i žrtve genocida su pod pritiskom da prihvate legalizaciju Miloševićevog projekta. Slučaj Srebrenice je najbolji primjer. Činjenica da je genocid počinjen u zaštićenoj zoni Ujedinjenih Nacija naglašava posebnu odgovornost ove organizacije.

Silajdžić je naglasio očekivanje od generalnog sekretara, Vijeća Sigurnosti UN-a i drugih tijela da postupe u skladu s njihovim obavezama. Država BiH je također obavezna da postupi u skladu sa svojim obavezama kao članica Ujedinjenih Nacija.

Pažnja Međunarodne zajednice je u ovom trenutku usmjerena na pitanje Kosova. Svako rješenje koje se tiče budućeg statusa Kosova, a koje bi moglo biti interepretirano kao kompenzacija Srbiji na račun BiH, mora biti odbijeno, naglasio je on.

BiH se susreće sa organiziranom propagandom i politikom velikosrpskih krugova koji imaju za cilj destabilizaciju države, kao i sa jednostranom politikom Rusije prema Bosni i Hercegovini. Ta propaganda ima za cilj da žrtve genocida u BiH prikaže kao potencijalnu opasnost koristeći se situacijom koja je nastala nakon 11. septembra i kontekstom globalne borbe protiv ekstremizma i terorizma.

On je britanske zvaničnike podsjetio kako su, tokom agresije na BiH i nakon uspostavljanja mira, bosanski Bošnjaci, bosanski Muslimani i drugi patrioti koji su stali u odbranu BiH pokazali visok stepen civiliziranosti i tolerancije pod najtežim mogućim uvjetima. Oni su gotovo bez izuzetka opredijeljeni za demokratsku BiH uključenu u evroatlantske integracije i neće dozvoliti da Bosna i Hercegovina postane plodno tlo za manipulacije, političku i svaku drugu radikalizaciju.

Silajdžić smatra da im u tome treba pomoći primjenom međunarodnih normi i standarda, a ne legalizacijom direktnih rezultata genocida i agresije. U BiH je svima jasno ko je u proteklih dvanaest godina opstruirao sve reforme, ko je vodio separatističku politiku i ko ne želi suživot.

"Svako izjednačavanje takozvanih strana je ne samo pogrešno, nego i štetno za procese izgradnje evropske Bosne i Hercegovine i istinski demokratskog pluralnog društva", zaključio je Silajdžić.