{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Silajdžić održao niz sastanaka o razvoju privrednih, turističkih i akademskih potencijala BiH

F
24.5.2008. u 17:27
0
0
Silajdžić održao niz sastanaka o razvoju privrednih, turističkih i akademskih potencijala BiH
0
Silajdžić održao niz sastanaka o razvoju privrednih, turističkih i akademskih potencijala BiH
Završavajući posjetu Washingtonu, predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić održao je niz sastanaka usmjerenih na razvoj privrednih, turističkih i akademskih potencijala Bosne i Hercegovine.
Tokom sastanka sa američkim privrednicima preporučenim od strane Svjetske banke, Silajdžić je upoznat sa namjerom ulaganja u sektor kontrole hrane u Bosni i Hercegovini. Cilj predloženog projekta je reforma sistema kontrole hrane kako bi taj sistem, kroz učešće privatnog sektora, dobio oblik kakav ima u većini ekonomski razvijenih zemalja, saopćeno je u subotu iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

U svijetu postoji zavidna potražnja za visoko kvalitetnim bh. proizvodima, ali ta potražnja nije u potpunosti zadovoljena zbog opterećenosti postojećih potencijala za kontrolu prehrambenih proizvoda. Saradnja između državnih tijela i privatnog sektora u ovom polju bi omogućila Bosni i Hercegovini da znatno poveća količinu izvezene hrane.

Silajdžić je razgovarao i s dr. Kenneth Kellerom, direktorom Bologna Centra Johns Hopkins univerziteta o mogućnosti stipendiranja bh. studenata na postdiplomskim studijama. Keller je istakao da Johns Hopkins, jedan od vodećih američkih univerziteta, ima politiku fokusiranja na određene zemlje prilikom odabira stipendista, te da bi rado usmjerio taj fokus ka Bosni i Hercegovini s obzirom na važnost visoko obrazovanih kadrova na putu ka NATO-u i EU-u.

Silajdžić je naglasio da će preduzeti korake kako bi se identificirali potencijalni studenti, te da će tražiti i pomoć domaćih firmi s ciljem što šire zastupljenosti bh. studenata na Johns Hopkinsu.

Silajdžić je također razgovarao i s predstavnicima turističkog sektora u SAD-u koji su ga upoznali sa sve većom zainteresovanošću američkih građana za turizam u Bosni i Hercegovini. To potvrđuje i serija članaka o Bosni i Hercegovini kao atraktivnoj turističkoj destinaciji koji su u zadnjih nekoliko sedmica objavljeni u vodećem američkom turističkom magazinu Travel and Leisure i u New York Timesu, navodi se u saopćenju iz kabineta Silajdžića.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je otputovao u St. Louis, gdje će se večeras obratiti na svečanoj večeri povodom 13. tradicionalnog skupa Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, te će održati niz sastanaka sa predstavnicima dijaspore.

Kolumna: Rome na vrbe!

24.05.2008. u 19:00
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: