{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Silajdžić: O zahtjevu da Srbija za 60 dana uhapsi optužene ratne zločince

F
14.3.2007. u 17:06
0
0
Silajdžić: O zahtjevu da Srbija za 60 dana uhapsi optužene ratne zločince
0
Silajdžić: O zahtjevu da Srbija za 60 dana uhapsi optužene ratne zločince
Na današnjoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu bilo je riječi, još samo na nivou konsultacija, o budućoj odluci Predsjedništva povodom zahtjeva BiH Republici Srbiji da ispoštuje odluke vezane za presudu Međunarodnog suda pravde u Haagu, donesenu po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore.
Srbija bi u roku od 60 dana trebala da uhapsi optužene ratne zločince i preda ih Haškom tribunalu, a ostale učesnike u genocidu u BiH, u skladu s presudom primjereno
kazni, izjavio je na pres-konferenciji nakon sjednice član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

On je na današnjoj sjednici Predsjedništva pokrenuo spomenuto pitanje i kazao novinarima da će u sljedećem susretu s njima govoriti o odluci Predsjedništva vezanoj za njegovu inicijativu, odnosno o tome da li je prilikom odlučivanja bilo neslaganja.

Govoreći o ostalim tačkama dnevnog reda, kazao je da je Predsjedništvo danas usvojilo usmeni izvještaj o diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u svijetu koji je podnio ministar vanjskih poslova Sven Alkalaj. Ministar će za osam dana pripremiti izvještaj o racionalizaciji predstavništava, kazao je Silajdžić.

Istovremeno, bh. predstavništvo NATO-a u Briselu treba hitno popuniti i otvoriti ambasadu BiH u Crnoj Gori, u Podgorici, dodao je.

Članovi Predsjedništva BiH danas su prihvatili poziv crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića, upućen predsjedavajućem Predsjedništva, da 25. i 26. maja u Budvi prisustvuje konferenciji "Jugoistočna Evropa - Evropska unija", koja će biti organizirana na inicijativu Internacionalne lige humanista.

Predsjedništvo je također odlučilo da predsjedniku Republike Mađarske bude upućen poziv da posjeti BiH u oktobru.

Danas je donesena i odluka o davanju bh. agremana ambasadoru Novog Zelanda sa sjedištem u Rimu Daglasu Frederiku Lorensu Markesu.

Predsjedništvo je također donijelo odluku o sticanju uvjeta za starosnu penziju generala Nedžada Ajnadžića, Mire Grabovca i Miroslava Nikolića.

Dvije odluke o prihvatanju kreditnih sporazuma BiH i odgovarajuće austrijske banke donesene su također danas. Prvi sporazum o kreditu vrijednom 4.961.000 eura odnosi se na projekt vodosnabdijevanja Brčko Distrikta, a drugi na projekt vodovodnog i kanalizacionog sistema općine Gradiška u iznosu od pet miliona eura.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: