{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Silajdžić o statusu Srebrenice

F
8.5.2007. u 18:04
0
0
Silajdžić o statusu Srebrenice
0
Silajdžić o statusu Srebrenice
U vezi sa statusom Srebrenice, Stranka za BiH, SDA i SDP su na samom početku jednoglasno i jasno podržali zahtjev Srebreničana za poseban status Srebrenice i ostalih općina istočne Bosne iz kojih potiču žrtve genocida, izvan ingerencija bilo kog entiteta.
-Postignut je dogovor o inzistiranju na tim zahtjevima i o vođenju inicijativa koje bi dovele do ispunjenja tih zahtjeva. Stranka za BiH i ja osobno i dalje čvrsto stojimo pri tom stavu i tom dogovoru, saopćeno je danas iz kabineta člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

Sulejman Tihić i ja vodili smo razgovore o ovim i ostalim predmetnim pitanjima, ali nikakav novi dogovor nije postignut, niti je gore navedeni dogovor ikada derogiran. Šta više, SDA i SBiH su nedavno uputili zajedničku zvaničnu inicijativu za promjenu Ustava koja bi omogućila ispunjenje zahtjeva žrtava genocida za izuzimanje Srebrenice iz ingerencija entiteta RS, a SDP je u potpunosti podržao tu inicijativu, navodi se u saopćenju iz Silajdžićevog kabineta.

U skladu sa tom inicijativom i u skladu sa postignutim dogovorom, Stranka za BiH i ja osobno smo već poduzeli konkretne korake. Izrađen je nacrt ustavnog amandmana o stavljanju Srebrenice pod isključivu nadležnost Bosne i Hercegovine, te izvan ingerencija bilo kog entiteta. Ovaj prijedlog se treba naći u parlamentarnoj proceduri na idućoj sjednici Zastupničkog doma. Izrađen je i nacrt Zakona o zabrani negiranja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti. Prijedlog odluke o upućivanju tog zakona Parlamentarnoj skupštini će se već sutra naći na konzultacijama Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

U parlamentarnu proceduru upućen je prijedlog za stavljanje člana 17 Zakona o državljanstvu izvan snage kako bi se osigurala prava žrtava genocida prognanih širom svijeta, a osigurali smo podršku toj inicijativi od strane Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH, te i bezrezervnu podršku Ureda visokog predstavnika.

Usvojena je odluka Predsjedništva BiH o upućivanju zahtjeva Srbiji za ispunjavanje svih obveza koje proizilaze iz Konvencije o genocidu i presude Međunarodnog suda pravde. Nebojša Radmanović je stavio veto na tu odluku, proglasivši zahtjev za hapšenje osumnjičenih za zločin genocida "destruktivnim po vitalne interese" entiteta RS.

U skladu sa navedenom inicijativom i postignutim dogovorom, planiramo i daljnje konkretne aktivnosti na svim ovim poljima, sa posebnim osvrtom na međunarodnopravne obveze međunarodne zajednice da u cjelosti poništi rezultate genocida. Što se tiče entitetskog glasovanja i reforme policije, naš stav oko tih pitanja je odavno poznat, te je u potpunosti u skladu sa obvezama koje proizilaze iz Rezolucija Vijeća Europe i Europskog parlamenta, te planiramo inzistirati na rješavanju ovih pitanja na osnovu tih principa, navodi se u saopćenju iz kabineta Harisa Silajdžića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: