BiH
0

Silajdžić o reformi policije i ustava

FENA
Predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić izjavio je danas novinarima u Sarajevu da misli da će biti ispoštovan rok za dogovor o reformi policije u septembru, čime bi se izbjeglo da naredni izvještaj Evropske komisije o napretku BiH u novembru bude negativan.

"Krajnje je vrijeme da se taj posao završi", kazao je Silajdžić, dodajući da se razgovori nastavljaju, ali ne želeći komentirati rezultate dosadašnjih pojedinačnih susreta predstavnika stranaka sa visokim predstavnikom Miroslavom Lajčakom.

Silajdžić je, također, kazao da nije dobio Lajčakov poziv za razgovore o reformi policije u srijedu u OHR-u, o čemu su izvijestili neki mediji, već je naglasio da se trenutno vode samo pojedinačni sastanci sa predstavnicima stranaka.

Upitan kada će Stranka za BiH i SDA predstaviti svoju platformu o ustavnim promjenama, Silajdžić je rekao da je predviđeno da se napravi jedan tekst u grubim crtama i zatim ponudi i drugim zainteresiranim strankama.

"To je jedan proces. Na tome se radi, jer se približava datum kada ćemo početi govoriti o ustavnim promjenama i zato moramo imati naše stavove", izjavio je on.

Dodao je da se radi o platformi za BiH i da misli da bi se svi trebali prepoznati u tome.

"Svi građani žele državu koja može odgovoriti svojim zahtjevima. Svima nam treba takva država i ne vidim zašto se neki ne bi našli u tome", naglasio je Silajdžić.